TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / oktober 2021

02 nov 2021

Deze maand hebben we voorlopig onze laatste SB20 wedstrijden gevaren. Deze waren voor ons allebei bedoeld als prestatiewedstrijden, om mooi af te sluiten in de SB20. Als eerste hebben we de Van Uden Reco in Medemblik gevaren, en een week later het Open Nederlands Kampioenschap ook in Medemblik. Na de oefenwedstrijd de sportboatcup in Enkhuizen, hebben we de teams toch weer veranderd, om de teams een beetje te husselen. Dit was om wat te schuiven met de management drives profielen. Door andere boten samen te stellen zou er weer een ander milieu aan boord gecreëerd worden.

VUR:
De van Uden Reco zou oorspronkelijk 3 dagen zijn, maar voor de SB20 werd de vrijdag geschrapt. De eerste start was dus op zaterdag, er was de hele dag genoeg wind om 4 wedstrijden te varen.

Op zaterdag moest de blauwe boot de eerste wedstrijd even inslingeren, en de rode boot was bij de eerste wedstrijd te vroeg gestart, waardoor ze terug moesten. Het was de eerste keer dat we in deze nieuwe opstelling voeren, dus we moesten weer even aan elkaar wennen. De tweede en derde wedstrijd voer de rode boot twee eerste plekken en de blauwe boot twee derde plekken gevaren, Marco van Driel zat hier helaas 2x tussen. Beide teams hadden deze twee wedstrijden de flow behoorlijk te pakken, er was dan ook behoorlijk wat afstand gecreëerd met de rest van de vloot. Hier hebben beide teams ook goed kunnen laten zien wat we kunnen. De laatste wedstrijd van de dag had de rode boot weer wat meer moeite, maar de blauwe boot kwam nog goed weg met een 4e plek.

De zondag begon goed voor de blauwe boot met een 2e plek in de eerste wedstrijd. De rode boot had iets meer moeite. Daarna viel de wind er helemaal uit en zijn er steeds als er een zuchtje wind kwam, wedstrijden geprobeerd te starten maar die werden elke keer afgebroken. Na drie uur wachten kwam de wind eindelijk terug, alleen was hij 90 graden gedraaid waardoor de baan er weer heel anders in lag. Een groot deel van de vloot was ook al terug naar de haven gevaren omdat het er eerst op leek dat er verder geen wedstrijden meer zouden zijn. Uiteindelijk heeft het wedstrijdcomité er toch nog twee wedstrijden uit weten te persen, waarbij de rode boot een 6e en een 2e plek binnenhaalde en de blauwe boot een 7e en een 3e plek. De laatste wedstrijd was super spannend omdat het hele veld bij de finish nog steeds heel dicht op elkaar lag. Er was dus bijna sprake van een fotofinish omdat de blauwe boot samen met nog 3 andere boten op de finish afstoof achter de rode boot aan. Toch veroverde de blauwe boot de 3e plek (de eerste plek van die groep boten), wat hen een 3e plek in het eindklassement bezorgde. De rode boot werd uiteindelijk vierde.

Het ONK de week erop begonnen we wel op vrijdag. het begon echter niet zoals gewenst. de wind was ver te zoeken en we kregen dan ook al snel een uur uitstel. Daarnaast hadden we nog een groter probleem. Thijs, die gennaker en tactiek zou doen op de blauwe boot, viel uit door ziekte. We kwamen nu niet alleen twee handen te kort maar ook nog 90 kilo.

Op vrijdag bleef de schade beperkt. De wind kwam pas laat op de middag opzetten. Na 3-4 uur uitstel op de kant besloten de meeste sb’s om het water op te gaan en voor te bereiden op een mogelijke wedstrijd. Die kwam gelukkig. Doordat de wind rond de 6 knopen bleef kon de blauwe boot zelfs profiteren van het gewichtsverlies en wist ze er een 3e plek uit te halen. De rode boot had meer moeite met de wind.

Zaterdag was de wind wat aangewakkerd tot 12-15 knopen, en konden we succesvol 4 wedstrijden varen. De rode boot had wat ups en downs. De eerste race van de dag begon prachtig. Een goede start en veel snelheid resulteerde in een fotofinish en ze haalden daarbij de 2e plek. Daarna begon de wind geleidelijk af te nemen. De rode boot heeft 2x een 7e plek gevaren en een aftrek van 15. Aan het einde van de dag stonden ze op de 6e plek. De blauwe boot had het een stuk zwaarder. Thijs was ziek naar huis gegaan en doordat het harder woei, moesten we varen alsof het stormde. De boot kwam veel snelheid te kort door teveel helling bij de eerste wedstrijd en het was moeilijk te compenseren. De wedstrijd erop ging het al mis bij de start en hebben we zonder dat we het wisten een OCS gevaren (Dan ben je te vroeg gestart). De blauwe boot heeft de dag afgesloten met een 10 en een 8.

Zondag hoopten we allemaal op nog een paar wedstrijden om het evenement mooi af te kunnen sluiten en misschien nog wat te kunnen klimmen in de ranking. Door gebrek aan wind was dit helaas niet mogelijk. We zijn daarmee geëindigd op een 6e plek voor de rode boot en een 11e plek voor de blauwe boot. Het was een lastig evenement en we hebben helaas niet de doelen behaald die we vorig jaar opgesteld hadden. Desondanks hebben we veel stappen gezet, persoonlijk en als team.

Met deze wedstrijden zeggen we gedag tegen de SB20 en hallo tegen de Max Fun 35. We hebben in deze 2 jaar ontzettend veel geleerd en we nemen dit mee naar de Max Fun. Deze winter gaan we ons voorbereiden op de overtocht naar Engeland bij de Vuurschepenrace.

Geschreven door Christiane Walta en Lies de Rouw

Actueel

Spotlight