TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / oktober 2020

31 okt 2020

Het is alweer een jaar geleden dat we selectie hebben gevaren om aan het Team Heiner Talents programma te mogen deelnemen. In dit jaar is heel veel gebeurd, we hebben afscheid genomen van Hugo en Ismene, en daarvoor in de plaats hebben we Jelle met open armen mogen ontvangen. Ook heeft het Corona-virus toegeslagen en is het een heel gek jaar geworden. Door covid-19 hebben we 15 trainingsdagen en 18 wedstrijddagen moeten missen, maar desondanks hebben we wel 33 trainingsdagen en 17 wedstrijddagen kunnen varen. Ook hebben we veel dagen aan de boten geklust en geleerd hoe zo’n SB20 nou in elkaar zit.

De laatste wedstrijd van het seizoen was de Van Uden Reco Oktober Races bij het regatta center in Medemblik. Dit was de eerste wedstrijd dat er geen coach mee ging en we zelf verantwoordelijk waren om alles te regelen. We hebben drie dagen gevaren met erg uiteenlopende condities. Vrijdag was er een lekker windje met redelijke constante condities. Op zaterdag viel de wind er volledig uit en draaide meer dan 100 graden naar rechts, om daarna hard terug te komen in de laatste wedstrijd van de dag. De wind van zaterdag bouwde ‘s nachts door en zondag woei het met uitschieters tot 38 knopen, waardoor we maar 1 wedstrijd hebben kunnen varen. Uiteindelijk zijn we 3e en 4e geworden, met maar één punt verschil op de nummer 2!

Om terug te kijken op ons eerste jaar bij de Team Heiner Talents geven we een korte terugblik op alle hoogtepunten van het afgelopen jaar. Het is allemaal begonnen in oktober 2019 tijdens het selectieweekend. Aan het begin van het programma hebben we ons erg verdiept in onze Management Drives profielen om onszelf en elkaar beter te leren kennen, en om uiteindelijk als team samen beter te kunnen functioneren. Dit jaar begonnen we in de SB20 in plaats van de J109 / MaxFun35 waar de voorgaande lichtingen op waren gestart, hierdoor konden we makkelijk de zeiltrim & snelheid vergelijken van beide boten en één tegen één wedstrijdjes varen.

In januari begonnen we ons voor te bereiden op de winterwedstrijden op het Braassemermeer, waarvan er, door de vele stormen in februari, maar weinig plaats hebben gevonden. Een paar mensen uit het team hebben wel nog mee kunnen doen aan een matchrace wedstrijd in de Elliott. We hopen komend jaar veel meer fleet- en matchrace wedstrijden te kunnen varen.

In maart kwam corona ook in ons landje een kijkje nemen met als gevolg: de “intelligente lockdown”. Voor ons betekende dit dat we moesten stoppen met zeilen en niet in teamverband verder konden. Als oplossing hiervoor hebben we veel online meetingen gehad waarin we onze Management-Drives profielen nog verder hebben besproken, en waarin we online hebben gesport met elkaar. Ook werden er in april drie webinars gegeven door oud Team Heiner Talents. Deze webinars trokken een groot publiek en waren erg interessant, we hopen dat er meer komen aankomende winter. Na drie maanden in de online omgeving mochten we weer met elkaar zeilen, onder de voorwaarde dat we anderhalve meter afstand hielden. Om zo toch te blijven trainen zijn we met vier Lasers en twee SB20’s, met ieder 2 personen, het water op gegaan. Vanaf juli mochten we weer schouder aan schouder in de SB20 en konden we weer met vier man op een boot varen dus waren de Lasers niet meer nodig. We hebben erg hard getraind om ons voor te bereiden op de wedstrijden in september en ondanks alles hebben we toch nog vier evenementen kunnen varen waaronder het Nederlands Kampioenschap SB20, die we met een 6e en 7e plek hebben afgesloten.

Om ons 1e jaar af te sluiten hebben we met de coaches een jaarevaluatie gehad en een plan gemaakt voor het nieuwe jaar. Ondanks het Coronavirus hebben we allemaal veel geleerd en zijn we als team sterker geworden. We moeten deze stijgende lijn volhouden als we ons doel willen halen, volgend jaar op het podium staan op het Nederlands Kampioenschap in de SB20. Daarom blijven we volgend jaar veel in de SB20 varen, maar we zullen ook in de MaxFun 35 beginnen met trainen om langzaam de overstap te maken naar het grote boten circuit.

De tweede corona golf maakt de toekomst helaas nog wel onzeker en door de nieuwe regels kunnen we het water niet op om te trainen. Optimisme en saamhorigheid blijven we daarom koesteren net als bij de eerste golf en om toch in deze periode stappen te blijven zetten, schuiven we een aantal theorieblokken naar voren in het programma om meer kennis tot ons te nemen. Ook gaan we fysiek hard aan de slag, omdat we daar nog veel in kunnen groeien. We laten ons niet uit het veld slaan en gaan zodra we weer mogen varen, topfit en vol kennis de boten weer in!

Geschreven door: Thijs Veltman en Lies de Rouw

Foto credits: Laurens Morel, Salty Colours

Actueel

Spotlight