TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / maart 2021

01 apr 2021

In de persconferentie van 23 februari jl. werd aangekondigd dat het vanaf 3 maart weer mogelijk is om te sporten voor mensen tot 27 jaar. Dit werd natuurlijk met veel enthousiasme ontvangen bij ons en we zijn gelijk in het eerste aankomende weekend weer begonnen met trainen. Om ervoor te zorgen dat in het eerste weekend weer goed gezeild kon worden op de SB20’s hebben twee talents vooraf een klusdag gepland zodat de boten tip top in orde waren om het seizoen te beginnen.

Naast het goede nieuws stond er ook nog een lezing op de planning, deze werd gegeven door Jelmer van Beek en ging over tactiek. Hierbij hebben we voortgebouwd op de e-seminar over tactiek van de vorige reeks. We zijn dieper op situaties bij de boven- en onderboei gedoken en waarom je op welke positie wil zitten en welk tactisch voordeel je er uit haalt. Nu we weer mogen trainen is het de bedoeling dat we alle kennis van de afgelopen lezingen naar de praktijk brengen en zo nog sneller de baan om kunnen zeilen.

Op 6 maart was het moment aangebroken, we mochten eindelijk weer voor het eerst sinds oktober samen op een boot zitten. Na een lange periode zonder trainingen of wedstrijden hebben we samen met de trainers besloten er een leuke vrije training van te maken waarin het belangrijk was dat iedereen weer het “boot gevoel” terug kreeg. Dit hebben we gedaan door veel boothandeling te doen en af te sluiten met een beetje matchracen.

In de twee opvolgende weken zijn de problemen die naar voren zijn gekomen tijdens de wedstrijden getackeld, hier was namelijk gebleken dat er een boot meer moeite had met de snelheid aan de wind, terwijl de andere boot meer moeite had voor de wind. Dit weekend lag de focus op de aan de windse snelheid, door veel in de teamsamenstelling aan boord te wisselen en iedereen alle posities te laten doen zijn hier in het tweede weekend veel stappen gezet.

Het derde weekend van maart had dezelfde trainingsstructuur, maar hier stond het voor de wind varen centraal. We hebben uitgeprobeerd hoe diep je kan varen met een gennaker, gespeeld met verschillende trim-standen en de invloed van helling in de boot. Op zondag hebben we vanwege de harde wind niet kunnen varen en hebben we in plaats van zeilen, aandacht besteed aan verschillende theoretische matchracing scenario’s. Hoe kan je uit beknelde situaties komen en/of hoe voorkom je deze op voorhand? Aan het einde van het weekend kreeg iedereen het gevoel dat er grote stappen zijn gezet in de goede richting.

Het weekend van 27 en 28 maart zag er speciaal uit. Het was de eerste keer dat we met de J109 hebben gevaren. Omdat het zo hard woei lag de aandacht vooral op de onderwerpen die goed moeten gaan buiten het wedstrijdzeilen om. We zijn begonnen met de basishandelingen, zo hebben we de zeilen meerdere keren gereefd en verwisseld. Hoe leg je een rif? Waar moet je op letten bij het verwisselen van de zeilen? Daarnaast hebben we ook nog wat gespeeld met het manoeuvreren op de motor, hoe leg je een boot het handigst aan, wat is het protocol in een sluis en hoe kom je het makkelijkst weg? Al met al hebben we weer veel opgestoken dit weekend en voor sommigen was dit een fantastische maar compleet nieuwe ervaring. Ook is het een goede basis om later in het jaar goed te kunnen beginnen op de MaxFun 35!

Toch blijven het spannende tijden, met het aantal besmettingen dat oploopt is het nog afwachten hoe lang dit nog door kan gaan. De plannen en wedstrijden voor aankomend seizoen kunnen we nog niet met zekerheid vastleggen, maar dat we alles op alles zetten om met elkaar en individueel te blijven groeien staat zwart op wit! We hebben zin in aankomend seizoen en kunnen niet wachten om zoveel mogelijk zeiluren te gaan maken!

Geschreven door: Christopher Bol, Merlijn Rutten en Jelle Lourens

Actueel

Spotlight