TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / juni 2022

07 jul 2022

Na het avontuur van de vuurschepen en de North Sea Race (NSR) was het tijd voor de korte baan wedstrijden in Scheveningen.

Zaterdag was de eerste wedstrijd dag. Goed zeilweer, zonnetje en 15 knopen wind. Na de eerste race was er uitstel omdat de ankerketting van het startschip was gebroken en het duurde even voordat er een vervangend startschip was. Race 2 en 3 konden we gelukkig wel snel achter elkaar starten.

De tweede race dag begon mooi met lichte wind en een zonnetje. Race 1 was gepland als lange baan maar door winddraaiingen en uitstel is dat veranderd naar een korte baan. Tijdens deze wedstrijd draaide de wind nog verder door, hierdoor kwam de baan er scheef in te liggen en moesten we reachen naar de boei. Race 2 werd alsnog een coastal, het was een lange up-wind baan van 5 mijl met stroom tegen naar de bovenboei. We probeerden dicht bij de kust te blijven om zo min mogelijk last te hebben van de stroom. Bij de bovenboei begon het te regenen waardoor de wind eruit zakte en begon te draaien. Na het ronden van de bovenboei konden we de A2 erop zetten en een hoge lijn varen naar de finish.

Maandag de laatste race dag was uiteindelijk afgelast door te harde wind en te hoge golven. We hebben toen wel besloten om de boot terug te varen naar Amsterdam omdat we voor de wind naar IJmuiden konden varen. Dit ging bijzonder voorspoedig met een topsnelheid van 18,7 knopen! Uiteindelijk zijn we 8e geworden bij de inshores en overall zijn we 5e geworden.

Na de wedstrijden hebben we samen met Roy een evaluatiemoment gehad om leerpunten te verzamelen waar we de komende weken op gaan trainen. Om deze punten aan te pakken heeft Nicholas Heiner ons training gegeven. Tijdens de training is er veel gefocust op intensiteit, gewicht en snelheid. Met als doel de boot altijd hard te laten gaan. Om te laten zien hoe belangrijk souplesse is, zijn we een middag gaan varen op de X40 catamaran. Dit was supergaaf. Zodra de romp uit het water kwam versnelde de boot makkelijk naar 18 knopen in maar 12 knopen wind.

Volgende maand staat Ramsgateweek op het programma. We gaan eerst een week trainen voor de kust bij Ramsgate om vervolgens een week lang wedstrijden te varen. We zijn niet bekend bij het wedstrijdgebied en hopen dus veel te leren in de trainingsweek. Hier kijken we als team erg naar uit. Volgende maand kijken we terug op de Ramsgateweek. Tot volgende maand!

Geschreven door: Lies de Rouw en Thijs Veltman

Actueel

Spotlight