TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / juni 2021

01 jul 2021

Binnenkort staan de wedstrijden alweer voor de deur. Nu België en Nederland op code geel staan heeft het OBK in Oostende groen licht gekregen en wordt de eerste wedstrijd in de SB20 weer georganiseerd sinds oktober 2020. Dit betekent dat wij het trainingsblok op de Max Fun 35 hebben afgesloten en weer terug zijn in de SB20. Omdat het team na 2 jaar in deze boot gezeild te hebben het beste weet waar de verbeterpunten liggen, hebben de coaches besloten dat wij zelf de voorbereiding in mogen vullen om zo goed mogelijk klaar te staan voor het OBK. Voordat we het water op zijn gegaan is er een duidelijk doel gesteld. Dit geldt zowel voor het leerdoel als het prestatiedoel. Bij het ONK later in het jaar willen wij als team met twee boten in de top 4 eindigen. Om dit te bereiken zijn de teams weinig veranderd ten opzichte van de opstelling van vorig jaar. Op deze manier willen we structuur inbrengen waar we kunnen bouwen op de fouten die eerder zijn gemaakt. Daar komt ook nog bij dat het OBK in Oostende op stroom wordt gevaren. Dit brengt een extra moeilijkheid met zich mee.

Als voorbereiding zijn na een verplichte Corona stop de boten weer wedstrijd klaar gemaakt, zodat er zo min mogelijk materiaalpech is tijdens de wedstrijden. Alle klemmetjes zijn opnieuw geolied en de schoten lopen weer soepel. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de trainingsweekenden en omdat de boten allebei andere verbeterpunten hadden is er besloten om niet tegelijkertijd te trainen. Zo ging bijvoorbeeld de rode boot in de ochtend het water op en had de blauwe boot een klusochtend. Dit werd dan vervolgens bij de lunch omgedraaid en ging de blauwe boot het water op.

Omdat het open Belgisch kampioenschap op zee wordt gevaren komt er ook stroming bij kijken. Wij hebben als team nog niet eerder op stroom gevaren en daarom is er in Scheveningen een trainingsweekend georganiseerd met de boten van Jachtclub Scheveningen. Het doel van het weekend was vooral om een beter begrip te krijgen van de stroming en hoe je de boot erop moet varen.

Op zaterdag stond er erg weinig wind waardoor we in de ochtend niet hebben kunnen varen, maar gelukkig trok de wind in de middag aan en konden we toch naar buiten. We hebben up en down gevaren om te kijken wat de stroom doet en hoe de boot erop reageert. Daarnaast hebben we gekeken welke middelen we konden gebruiken om op zee de stroom te zien, bijvoorbeeld bij de boeien en aan de golven. Zondag stond er meer wind en konden we gelukkig de hele dag varen. We zijn verdergegaan met wat de stroom doet met de boot en is er geoefend op de laylines. Als je bijvoorbeeld naar de beneden boei vaart en je ziet de achtergrond bewegen dan vaar je niet recht op de boei af. Je moet dus zorgen dat de achtergrond van de boei stil staat. Er bestaat ook stroom wind, als je wind tegen stroom hebt is de schijnbare wind meer en als de stroom met de wind mee gaat is er minder schijnbare wind.

Aankomend weekend is het OBK en nemen we de training in Scheveningen mee om een goed resultaat neer te zetten. Het lijkt erop dat er erg weinig wind zal zijn en dus een uitdagende wedstrijd. In de volgende Talents Monthly kijken we op het OBK terug, dus tot de volgende Talents Monthly!

Geschreven door Christopher Bol en Thijs Veltman

Actueel

Spotlight