TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / juni 2020

01 jul 2020

Deze maand mochten we eindelijk weer beginnen met trainen! Omdat we ons aan de anderhalvemeter regeling moeten houden, varen we de SB20 niet meer met vier man maar met twee en hebben we vier Lasers tot onze beschikking om iedereen effectief te laten trainen.

Het eerste weekend hadden we al een paar grote uitdagingen, het woei namelijk erg hard en we wisten nog niet of het haalbaar was om een SB20 met z’n tweeën te besturen. Ook was de vraag of het mogelijk was om iedereen Laser te laten varen, aangezien een aantal Talents weinig Laser ervaring hebben. De coaches hebben ons er toen op gewezen dat het belangrijk is een plan te maken voordat we het water op gaan en die tot in de details uit te denken. Zo kwamen er vragen naar boven als: hoe willen we het water op?, waar houden we rekening mee?, wat is plan B?, etc. Hierdoor hebben we het veilig en soepel kunnen laten verlopen en zijn we erachter gekomen dat een SB20 ook prima te varen is als tweemans boot.

Het tweede weekend wilden we de boot-handeling in de Laser gaan oefenen, zodat het niveau van iedereen wat dichter bij elkaar kwam te liggen. We hebben voornamelijk de rolltack en de gijp geoefend onder leiding van de meer ervaren zeilers in het team. Het ging hier vooral over het opzoeken van je grenzen, bijvoorbeeld kijken hoe ver je kunt gaan voor dat je omslaat, voor veel van ons betekende dat echter heel veel zwemmen. In de SB20 verliep alles gelukkig wat droger, daar hebben we geprobeerd of het mogelijk was om de gennaker te gebruiken. Uiteraard was het een beetje stuntelen in het begin met de taakverdeling en de volgorde, maar al snel had iedereen het onder de knie. De meeste vragen zich dan ook af waarom we in vredesnaam de SB20 altijd met z’n vieren varen.

Eind juni hebben we te horen gekregen dat de contactsporten weer zijn toegestaan per 1 juli en het dus weer mogelijk is om met elkaar te sporten zonder de anderhalve meter afstand op het water aan te houden. Hierdoor kunnen we dus weer met drie of vier op de SB20 varen. Om de gemiste trainingen in te halen hebben we besloten om zo veel mogelijk in de zomervakantie te zeilen zodat we de achterstand weg kunnen werken en met een goede voorbereiding bij de komende evenementen aan te komen. Als eerste is dit het Belgisch kampioenschap in augustus en daarna staat er in september nog het Nederlands kampioenschap op de planning, wij hopen dat deze uiteindelijk ook door kunnen gaan en dat er meerdere evenementen zullen bijkomen.

Omdat we straks minder afstand gaan houden tijdens het sporten, moeten we extra goed op onze gezondheid letten en dus zijn we bezig om een COVID-19 protocol op te stellen voor het team. We willen natuurlijk een corona “uitbraak” binnen het team voorkomen. We gaan met volle moed de zomer in en hebben nu al zin in alle aankomende zeildagen en evenementen.

Geschreven door: Lies de Rouw en Jelle Lourens

Actueel

Spotlight