TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / juli 2021

09 aug 2021

In juni hebben wij gebruik kunnen maken van de SB20’s van Jachtclub Scheveningen. Hier hebben we op stroming kunnen trainen voor het Open Belgische Kampioenschap (OBK). Zaterdag sloten we af met een inslag van de gevaarlijkste bliksem soort ter wereld, gelukkig waren wij toen net in de haven. Op zondag hebben we veel line-ups geoefend. Als bedankje voor het lenen van de SB20’s hebben drie van ons team (Merlijn, Christiane en Thomas) een lezing verzorgd op een van de clubavonden aan live en online publiek. De lezing ging over de basisregels van het wedstrijdzeilen en is een interactieve sessie geworden, waarbij iedereen uit het publiek kon meedenken over situaties die ze op de woensdagavondwedstrijden zijn tegengekomen.

 

Deze maand hebben we voor het eerst sinds september ’20 weer een wedstrijd gevaren, het Open Belgisch Kampioenschap. Er deden 21 boten aan mee, gemengd van Nederlandse en Belgische nationaliteit. Het was voor ons als team de eerste wedstrijd op stroom, dit bleek nog een hele uitdaging… De eerste dag begon met een geluk bij een ongeluk, een zeiler van D.S.W.Z. Broach was ziek en ze konden wel een extra mannetje gebruiken, hierdoor kon Joeri het hele evenement met ze mee zeilen en hoefden we niet te rouleren binnen het team. Joeri is door de Team Heiner Talents opleiding een all-round zeiler geworden en kon dus makkelijk de lege plek opvullen als tacticus en voordekker. Op het water was er een groot verschil tussen de teams, de rode boot had moeite om goed weg te komen bij de start en vrije wind te varen, de blauwe boot aan de andere kant had erg goede snelheid en sterk overleg over het plan waardoor de blauwe boot na de eerste dag 5e stond in vergelijking tot de rode boot die 14e eindigde.

Op de tweede dag was het duidelijk dat de aandachtspunten van de eerste dag goed onder handen waren genomen en voer ook de rode boot goed mee met de vloot. De condities waren tricky met veel stroming en erg wisselende wind, in het veld was dan ook een duidelijke splitsing te zien van de vloot, van beide kanten kwamen echter boten in de top 3 boven. Het was dus vooral belangrijk dat je duidelijk een kant koos, welke maakte dan niet zoveel uit. We eindigen met de blauwe boot op plek 6 en de rode boot na een flinke inhaalslag op plek 10. Dikke tip, let op lay-lines bij de bovenboei, bij stroming tegen moet je de boei voor je gevoel overvaren, anders haak je de boei aan de kiel en ga je van de 2e plek naar 9e 🙁

 

Op de derde dag was er erg weinig wind en werd de eerste race afgebroken door een winddraaiing van 120 graden, hierna hebben we heel lang uitstel gehad tot de wind stabiel genoeg was om te kunnen racen. We hebben uiteindelijk nog 1 wedstrijd gevaren met een tegenvallend resultaat, de blauwe boot had een slechte start en kon daar moeilijk van herstellen en eindigde op de 16e plek, de rode boot had vooral te kampen met vuile wind en eindigde op 10e plek. De uiteindelijke uitslag was, blauwe boot plek 6, rode boot plek 10 en Joeri die over het hele event het meest constant heeft gevaren eindigde op plek 14.

We gaan binnenkort de volledige overstap maken naar de MaxFun 35, maar om dat te kunnen doen moet de boot helemaal wedstrijdklaar gemaakt worden, waaronder het onderwaterschip van de boot waar een aantal nieuwe epoxy lagen en een nieuwe anti-fouling laag op moet. Dat betekent voor het team vooral schuren, schuren en nog eens schuren. Doordat de Corona cijfers weer aan het stijgen waren, hebben we besloten dat in tweetallen te doen om het risico op interne verspreiding te minimaliseren. Op het moment hebben we nu de hele boot kaal geschuurd en de eerste epoxylaag erop gezet. We moeten even wachten met schuren van deze laag omdat we nog wachten op goed weer (geen regen). Zodra de boot het water in kan gaan we alle elektra, verlichting, navigatie en dekbeslag aanpakken en hopen we net op tijd klaar te zijn voor de wedstrijden in augustus.

   

In augustus staan namelijk de Flevorace en de 24-uurs race op het programma. Om ons hierop voor te bereiden hebben we begin augustus een meerdaags trainingskamp met onder andere nacht trainingen. De focus zal liggen op alert blijven als je moe bent, posities doorwisselen, voeding, wachtlopen en slapen, veiligheid, navigeren en hoe het is om in het donker te zeilen.

Geschreven door: Merlijn Rutten en Lies de Rouw

Actueel

Spotlight