TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / januari 2021

01 feb 2021

De maand januari stond voor de Team Heiner Talents in het teken van Talent Talks, lezingen en individuele fysieke trainingen. Een serie van zes e-seminars zijn georganiseerd om uiteenlopende onderwerpen uit de wedstrijd zeilsport te behandelen. Meteo, navigatie, wedstrijdstrategie en boot- en zeiltrim zijn al in de maand januari voorgedragen. In deze Talents Monthly willen we jullie een voorbeeld scenario met de opgedane kennis van de behandelde lezingen laten zien. Een scenario dat is gebaseerd op de lezingen meteo, navigatie en wedstrijdstrategie van coach Jolbert, boot- en zeiltrim van coach Arianne en alvast een vooruitblik op de lezing regelgeving van coach Jelmer.

In het onderstaande scenario is een box weergegeven met drie invalshoeken: Strategie (Box Plot 1 en 2), boot- zeiltrim en kennis regelgeving (Box Plot 3). Een box is een grafische weergave van een wedstrijdbaan. In deze grafische weergave kunnen verschillende terreinen worden weergegeven en daarmee verschillende meteorologische effecten worden voorspelt. Op deze manier kan je als team met een voorbereid strategisch plan zo snel mogelijk van A naar B.

In de Box Plot 1 is te zien dat er een eiland linksboven in de wedstrijdbaan ligt. De box is een grafische weergave van een Nederlandse plas met een eiland linksboven op de wedstrijdbaan. Dit eiland heeft niet tot nauwelijks bomen en is vlak. De wind komt recht van boven. Maar met de kennis van de strategie lezing van Jolbert kunnen we nu een voorspelling maken hoe de wind onder en naast het eiland zou kunnen zijn. Door het Coriolis effect op het Noordelijk Halfrond draait de wind naar links, vanwege de weerstand van het land op de wind. Daarnaast kan er verwacht worden dat de wind toeneemt vanwege het samenkomen van verschillende windstromingen. De zwarte lijn zou naar verwachting de snelste strategische route zijn naar de bovenboei toe.

De route (R1) en een alternatieve route (R2) zijn in Box Plot 2 weergegeven. Met dezelfde bootsnelheid en boot handeling zal een boot over de route R1 eerder bij de bovenboei aankomen dan een tegelijk gestarte boot over route R2. Belangrijk om te onthouden is dat dit maar één scenario is. Een strategisch plan is een goede basis om alvast na te kunnen denken over verschillende situaties die kunnen gebeuren op de wedstrijdbaan. Je kan zo goed mogelijk voorbereiden met verschillende plannen, maar als de boot- en zeiltrim niet op orde is tijdens het zeilen kan je de strategische- en tactische plannen in de prullenbak doen. Een goede boot- en zeiltrim zorgt voor meer snelheid, comfortabeler zeilen en beter behoud van het materiaal.

In Box Plot 3 zijn twee boten in de wedstrijdbaan gevisualiseerd. Dit is een momentopname tijdens de wedstrijd. Boot B had route R2 gevaren, maar met een veel betere boot- zeiltrim dan boot A. Boot A had wel strategisch de snelste route had gevaren en ligt nu op ramkoers met Boot B. Nu praten we niet meer over strategie, maar over tactiek en regelgeving. Boot A met zeilen over stuurboord en boot B met zeilen over bakboord. Beiden varen aan de wind en er moet binnen 10 seconden een tactische beslissing genomen worden….

Alle geleerde lessen uit de Team Heiner lezingen moeten nu binnen 10 seconden toegepast worden. Er is geen tijd meer voor lange discussies. Ieder teamlid moet weten wat van hem of haar verwacht wordt. Wie in de bovenstaande Box Plot heeft recht op ruimte? Weet ieder teamlid van beide boten echt precies wat van hem of haar verwacht wordt? Dit kan geoefend worden bij de komende lezingen van Jelmer over Tactiek en Wedstrijdregels. Soortgelijke scenario’s worden besproken en uitvoerig uitgelegd. De Team Heiner Talents storten zich daarnaast nog op een lezing Matchracen van Rutger en bereiden zich zo goed mogelijk voor om zo goed mogelijk aan boord te stappen als het weer kan.

Hopelijk heeft u genoten van de lezingen en onze Talents Monthly. Tot bij de volgende e-seminars!

Door: Joeri Snippert en Thijs Veltman

Actueel

Spotlight