TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / januari 2020

03 feb 2020

In oktober zijn we met een enthousiaste nieuwe lichting gestart, de Team Heiner Talents ’20. Zoals traditiegetrouw zullen vanaf nu elke maand een aantal van ons beschrijven wat er inhoudelijk is gebeurd in de afgelopen maand. In onze eerste Talents Monthly vertellen we over onze eerste maanden bij Team Heiner.

Na het selectieweekend mochten we begin november voor het eerst als “team” het water op. Anders dan de andere lichtingen begonnen we niet op de J109 of de MaxFun 35, maar op de SB20. Verdeeld over twee boten, gingen we elk weekend trainen om de boot en de handelingen goed te leren kennen. Met allemaal een andere zeil achtergrond, rouleren we tijdens de trainingen continu door van posities, met als doel vertrouwd te raken met alle posities aan boord en zo een allround team te creëren. Ook tijdens onze eerste winterwedstrijd, waarbij onze focus lag op de boot handeling, hebben wij in een roulerende samenstelling gevaren. Hiervan hebben we veel geleerd en volgende wedstrijd ligt er weer een nieuw trainingsdoel voor ons klaar!

Naast het fleetracen hebben we ook een module matchracen achter de rug. Een heel tactisch spelletje, anders dan het varen in een vloot. Met korte, intense wedstrijden, één tegen één lijkt het ook wel op schaken op het water. Tijdens de zogenaamde ‘pre-start’ worden de boten 4 minuten voor de start losgelaten om met elkaar te vechten door gebruik te maken van kennis van de regels, tactiek en boot handeling om zo het beste plekje tijdens de start te bemachtigen. Tijdens de match racing weekenden kregen we training van Team Dutch Wave (huidig nummer 11 op de wereldranglijst, een team met veel oud-Talents) en Roy Heiner (oud nummer 2 van de wereld) die ons de fijne kneepjes van het vak leerden. Zo hebben we naast het bestuderen van het match racing call-book in een weekend meer dan 85 pre-starts en over de 20 upwinds en downwinds gedaan, om zoveel mogelijk situaties te oefenen.

Maar bij trainen op het water bleef het niet, ook op de kant zijn wij in de ochtenden voor de trainingen en doordeweeks in de sportschool actief geweest met onder andere hardlopen, push/sit ups, burpees, squats, planken, etc. Naast de fysieke trainingen op land en water, hielden we ons mentaal ook bezig met het evalueren en communiceren voor, tijdens en na het zeilen. De “WAAROM” vraag staat hierbij altijd centraal. We leren niet door blindelings iets aan te nemen, maar zoeken zelf de achterliggende gedachte waarom iets zo is. Zo leren we de theorie achter de praktijk te begrijpen, zodat we later makkelijker kunnen inspelen op nieuwe situaties.

Om elkaar als team beter te leren kennen hebben we met behulp van Management Drives ons team- en persoonlijke profielen in een overzichtelijke matrix weergegeven, gebruikmakend van zes kleuren die elk een eigen betekenis hebben. De profielen laten zien wat iemands drijfveren zijn, hoe een persoon zijn kennis, vaardigheden en competenties inzet en op wat voor manier iemand zou kunnen reageren in een normale- of stress situatie. Dit heeft ons op korte en langere termijn enorm veel geholpen om elkaar beter te leren kennen en een optimale samenwerking te vormen.

Vanaf januari staan de theorie lezingen over boot trim, zeilvorm en wedstrijd strategie & tactiek voor ons op de planning. Hierbij gaan we het onder andere hebben over: hoe maak je een plan, met welke factoren moet je rekening houden en welke niet? Welke krachten werken op een zeiljacht en wat maakt het loef- of lijgierig? Waarom veranderen de krachten als de wind verandert en hoe zet je de mast recht? Hoe ga je om met de tegenstanders op de wedstrijdbaan die allemaal hetzelfde willen bereiken en om dezelfde baan en boeien moeten varen om als eerste over de finish te komen?

Dan een ander nieuwtje. Eind 2019 kreeg Hugo een lastige beslissing voorgeschoteld, een baan om als eerste stuurman rond de wereld te zeilen op een groot zeiljacht de “Nashira II” van maar liefst 121,5 foot lang. Uiteindelijk heeft hij er voor gekozen om op wereldreis te gaan, wat betekent dat Hugo ons team helaas verlaat. We waren erg blij met Hugo’s positie binnen het team, Hugo bedankt! Dit betekent echter ook dat wij een nieuw lid verwelkomen die zijn plek binnen het team gaat overnemen, dit is Jelle Lourens, die in het selectieweekend als reserve teamlid is geselecteerd: welkom bij het team!

Tot nu toe zijn we nog steeds extreem blij dat we door de selectie heen zijn gekomen en de mogelijkheid hebben gekregen om aan het allround kielboot opleidingstraject bij Team Heiner deel te mogen nemen! We zijn erg onder de indruk van alle ervaren trainers die elke keer weer een fantastisch trainingsprogramma voor ons neerzetten! Daarnaast beginnen we echt één team te vormen en onze leercurve toont een duidelijke stijgende lijn. Komende maand staat er een hoop op de planning, waaronder twee winterwedstrijden op de Braassemermeer, trainingen in de SB20, match racing in de de voormalig Olympische Elliot 6m’s in Medemblik en tot slot een aantal theoretische lezingen. We hebben er nu al weer zin in!

Geschreven door: Merlijn Rutten

Actueel

Spotlight