TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / februari 2021

02 mrt 2021

We mogen weer samen zeilen!!! Aan al het stilzitten komt gelukkig een einde, maar niet kunnen varen betekende voor ons afgelopen tijd niet dat we niks konden doen. Wekelijks komen we bij elkaar om bij te kletsen en te overleggen over het zeilen en andere interessante zaken. Naast de Vendee Globe is zo ook het vluchtelingenprobleem op o.a. Lanzarote aan bod gekomen en daarnaast volgden we net als vele anderen de e-seminars over tactiek, de huidige wedstrijdregels en de Q&A met Jaap Zielhuis en Nicholas Heiner. In de vrije tijd werd er hard gewerkt aan de studie en niet te vergeten de sneeuwpret waardoor we rondjes konden schaatsen op natuurijs. Al om al proberen we met elkaar lekker bezig te blijven.

In deze Monthly vertellen we over twee cases waar wij over hebben geleerd tijdens de lezingen. Dit gaat over het behouden van de ‘juiste’ koers, misschien ken je de video van Paul Cayard tijdens de America’s Cup, waarbij zijn stem over de Golf van Hauraki galmde waar het aankwam op mindgames en het overtuigen van de jury om de wedstrijd naar zich toe te kunnen slepen. Ken jij de regels?

Deze situatie kwam voor in de tactiek lezing van Jelmer van Beek. De situatie schetst twee boten die over stuurboord richting de layline van de onderboei varen. Geel heeft wel overlap met de blauwe boot en groen niet. Zou je hier liever groen of geel willen zijn?

 

Het juiste antwoord is de groene boot, dit heeft te maken met regel 17 (over dezelfde boeg, juiste koers). Onder de term juiste koers valt een koers die een boot zou kiezen om de baan te zeilen en zo spoedig mogelijk te finishen in de afwezigheid van andere boten waaraan wordt gerefereerd in de regel die de uitdrukking gebruikt. Een boot heeft geen juiste koers vóór zijn startsein.

REGEL 17. OVER DEZELFDE BOEG; JUISTE KOERS
“Als een vrij achter liggende boot een overlap verkrijgt binnen twee van zijn romplengten lijwaarts van een boot over dezelfde boeg, mag hij niet boven zijn juiste koers zeilen zolang zij over dezelfde boeg blijven liggen en de overlap behouden binnen deze afstand (…..)”.

Het komt erop neer dat blauw recht heeft om zijn juiste koers te varen en de gele boot dus mag dwingen om te gijpen, als blauw zijnde zelf op de layline ligt. In het tweede scenario is er geen overlap aanwezig en mag groen doorvaren zolang er geen overlap ontstaat. Als blauwe boot zijnde, is het gevaar dus aanwezig om voorbij de layline te worden gedwongen. Als blauwe boot kan je in deze situatie proberen overlap te krijgen door voor de wind te gaan varen, zodra er overlap is moet groen dan alsnog gijpen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de ‘juiste koers’ regel. Matchracen is een voorbeeld van zo’n uitzondering. We hebben naast de e-seminars ook een lezing gehad over matchracen en daar bestaat geen regel voor de zogenoemde ‘juiste’ koers. De afwezigheid van deze regel geeft in het matchracen juist weer mogelijkheden om bijvoorbeeld verder te varen dan de laylines. Dit kan worden toegepast in situaties waar je bijvoorbeeld een penalty moet zien kwijt te raken (aan de wind een gijp maken en voor de wind tack en afvallen tot halve wind). Een veelgebruikte manier zie je hieronder als je als gele boot een penalty probeert kwijt te raken in de downwind door de boei te overvaren.

Wat we in de e-seminars hebben geleerd is dat je de regels moet kennen om het spelletje te kunnen spelen. Als de boten in de zone zouden komen, heeft de blauwe boot recht op ruimte zolang er een overlap was bij het binnenvaren van de zone. Maar als geel, de blauwe boot zodanig kan loeven dat beide boten over de zone heen varen, dan wordt het een ander verhaal. Geel creëert nu de kans om haar penalty kwijt te raken en zonder overlap de zone binnen te varen, mits ze een keurige spinaker drop uitvoert.

Voor deze manoeuvre is het belangrijk dat je zorgt dat je ‘swing’ hebt op het moment dat je als gele boot oploeft om door de wind te gaan. Maar wanneer heb je nou eigenlijk ‘swing’? Dit heb je als je vrij achter de andere boot langs zou kunnen draaien om eerder terug te varen naar de boei. Houd er wel rekening mee dat je minstens tot halve wind door draait, want anders ben je je penalty nog steeds niet kwijt! Maar nu we weten wat de mogelijkheden van geel zijn, vroegen we ons af wat de blauwe boot kan doen om te voorkomen dat je wordt weggebracht? Het begint vóór de laatste gijp al: je moet je al bewust zijn dat het kan gebeuren dat de gele boot begint te loeven. Als je toch in deze positie komt, doordat je de layline verkeerd heb ingeschat of het loef duel bent aangegaan dan kun je het beste dicht bij de andere boot blijven en ervoor zorgen dat ze niet achter je langs kunnen tacken. Lukt dit niet? Dan raken ze wel hun penalty kwijt weet dan dat er nog meer kansen komen en het spel pas op de finishlijn over is! Er zijn nog veel meer manieren om je penalty kwijt te kunnen raken. Je kan het voor de wind doen, aan de wind of bij de finishlijn, maar nog beter is natuurlijk om het krijgen van een penalty te voorkomen.

Kort samengevat als je als gele boot je penalty wilt draaien voor de wind, neem dan de blauwe boot mee tot voorbij de boei om daarna je penalty te draaien. Je komt dan zonder penalty voor je tegenstander in de zone, als je het goed aanpakt natuurlijk. Als blauwe boot kun je door dicht bij geel te blijven voorkomen dat geel eerder tackt en daardoor eerder in de zone aankomt.

Heb je de e-seminars gemist of wil je je extra verdiepen in een onderwerp dan kan dat! We geven de webinars ook aan andere groepen of individuen. Wil je dus je meteo opkrikken met je klassenorganisatie, de regels leren met je zeilmaten of leren navigeren zodat je deze zomer heelhuids in Spanje aan het strand kan liggen, dan kan dat! Kijk dan hier voor meer informatie.

Komende maand houden we het dus niet bij theorie, maar gaan we lekker het water op om uren te maken de opgestoken kennis toe te passen! We proberen zoveel mogelijk te trainen op het water om de opgelopen achterstand op onze planning in te halen. De toekomst blijft onzeker, maar we pakken alle mogelijke momenten mee en bekijken van week tot week wat de mogelijkheden zijn om ons hierop te kunnen aanpassen! Wij hebben er al erg veel zin in!

Geschreven door Lies de Rouw en Thomas Roggekamp

Actueel

Spotlight