TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / februari 2020

03 mrt 2020

Aan het begin van de maand hadden drie van ons een kans om mee te doen met een matchrace wedstrijd georganiseerd door DMTRA (Dutch Match & Team Racing Association). Na overleg binnen het team zijn Christopher, Joeri en Jelle gaan matchracen. Nieuw teamlid Jelle Lourens over het match racen: “ Voor mij was dit de eerste keer dat ik mee mocht doen met de Talents. In Medemblik voeren we op de Elliot 6m, een boot van een voormalige Olympische klasse. We zaten in de B Poule, omdat we nog nooit eerder hadden meegedaan aan een matchrace wedstrijd bij DMTRA. Ik vond het super leuk dat ik meteen mocht deelnemen aan een wedstrijd samen met de andere Talents, daardoor voelde ik me meteen welkom in het team. Het matchracen zelf was erg leuk om te doen, alleen kan ik zelf nog veel leren van de rest van het team, omdat zij al meer ervaring hebben opgedaan met het matchracen. Ik kijk uit naar de aankomende trainingen en wedstrijden!”

Om de koude, winderige en regenachtige winterdagen in februari niet zonder nieuwe kennis door te komen hebben we verschillende lezingen gehad, hierin zijn onder andere wedstrijd tactiek en zeilvorm langsgekomen. Ook stond onze allereerste kwartaal selectie gepland. Voor de kwartaal selectie gingen we met het hele team en een groot gedeelte van de trainers rond de tafel zitten. Tijdens de meeting hebben we feedback gekregen als team, maar ook als individu. We hebben besproken waar we nog stappen in kunnen zetten, zoals bijvoorbeeld dat we zelf initiatief nemen en niet afwachten op wat de rest doet en we hebben besproken op welke punten we als team al goed bezig zijn, zoals onze inzet die erg goed is. Ieder van ons heeft dus ook individueel positieve feedback gekregen. Door open te bespreken waar van elkaar en het team de sterke en zwakke punten liggen kunnen we sneller groeien, omdat we weten waar we stappen kunnen zetten om te verbeteren, maar zo ook weten wat er al wel goed gaat.

Na de kwartaal selectie gaf Mandy Mulder, een van onze coaches, een lezing over wedstrijd tactiek. We hebben onder andere geleerd hoe je je boot zó positioneert dat je met controle over de andere boten en met bewegingsvrijheid kunt starten. We hebben het gehad over het opvangen van windshifts en hoe je daar voorsprong uit kan halen. En ook hebben we gekeken naar de verschillende tactieken die je kunt toepassen op het kruisrak en het ruime windrak. We hopen dit dus goed te kunnen in zetten op onze komende trainingen en wedstrijden!
Bij de tweede lezing kwam Robin Jacobs, voormalig Team Heiner Talent en lid van Team Dutch Wave, al zijn kennis over het zeil vertellen. Dus de krachten die op het zeil werken, hoe zeilen gemaakt worden en wat voor invloed de verschillende trim mogelijkheden hebben op de vorm van het zeil. Deze nieuwe kennis hopen we snel te kunnen inzetten tijdens de trainingen die eraan zitten te komen.

In de weekenden van 8/9 februari en van 15/16 februari zouden we meedoen aan de winterwedstrijden op de Braassem. Helaas kwamen de stormen “Ciara” en “Dennis” over en gingen beide wedstrijden door de ontzettend harde wind niet door. Dat was erg balen omdat we eigenlijk heel veel zin hadden om weer eens een wedstrijd te varen. Er was door het slechte weer dus wel tijd om te klussen aan de boten. Eén van de twee boten lekte nogal en dat hebben we nu gelukkig op kunnen lossen. Dus we kunnen nu weer lekker hard varen zonder al te veel water in de boot.

In het laatste weekend van februari woei er weer een storm over, gelukkig was deze minder extreem dan de andere stormen die we in februari hebben meegemaakt. Hierdoor konden we op zaterdag in de ochtend nog wat zeiluren maken, maar in de middag ging het toch te hard waaien. Gelukkig hebben we deze tijd niet verspild en hebben we met behulp van Management Drives onze persoonlijke profielen nog eens kunnen bespreken, om onder andere te kijken naar een nieuwe teamindeling voor de boten en voorbereidend kijkje te nemen op het WK SB20 in augustus/september. De zondag van dit weekend was er ‘s ochtends toch te veel wind en dus zijn we in plaats van varen hard gaan sporten, rond de middag zou de wind volgens de voorspellingen iets gaan afnemen, en een mogelijkheid creëren om even het water op te gaan, maar helaas hebben we toch moeten besluiten om niet het water op te gaan.

Volgende maand staat er naast een aantal trainingen ook de Warming-Up wedstrijd op de Braassemermeer op de planning, evenals een lezing over wedstrijd strategie!

Geschreven door Christiane Walta en Jelle Lourens

Actueel

Spotlight