TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / augustus 2021

06 sep 2021

Wauw, wat was de maand augustus een gave maand! Op het moment van schrijven van de augustus editie van de Talent Monthly zijn we, Ivar en Joeri, nog steeds bezig met verwerken wat we allemaal hebben ervaren. Na het Open Belgisch Kampioenschap begin september is de SB20 goed opgeborgen en mochten we beginnen met het klussen aan de MaxFun 35. In het begin van de maand werden we vooral getest op ons geduld. We leerden al snel dat Roy zijn wijze woorden echt klopten, namelijk: hoe groter de boot hoe meer tijd er besteed wordt aan onderhoud. Besteden we tijd om te trainen voor de Kustzeilers 24 uurs zeilrace op een J109 of klussen we verder aan de MaxFun? Elke keer werd er afgewogen wat het weer deed en hoeveel effectieve dagen we nog hadden om haar te verven en wanneer we het water op konden om te trainen.

Terugkijkend was het eerste weekend samen met oud Heiner Talents Rutger en Jorden een zeilweekend waar we leerden onder snelheid zeilwissels te kunnen uitvoeren en veilig varen voor een langere tijd (30 nm). Helaas konden we niet in de eerste week veel progressie maken met het verven van de onderkant, omdat het weer niet meezat. Dit keer waren het niet de corona besmettingen die roet in het eten gooide, maar regen en te veel wind. Ondanks dat ons geduld werd getest, bleven we rustig en begonnen we opnieuw met ieders individueel schema omgooien om de boot alsnog op tijd af te krijgen. Zo heeft de corona stop van afgelopen jaar toch ons als team een goede en toepasbare vaardigheid aangeleerd.

De tweede week van augustus was het weer gelukkig stukken beter. Er werd een week lang elke dag geklust door tweetallen. Alles wat we konden voorbereiden wat niet was gerelateerd aan de MaxFun werd door de rest van het team gedaan, die niet die dag aan het klussen waren. We hebben het dan over de volgende vraagstukken: Wat komt er allemaal bij een nachttraining kijken? Wat voor wachtsysteem sluit aan bij ons team? Hoe blijf je alert onder slaaptekort? Voeding? Drinken? En welke strategie is nodig om zo veel mogelijk zeemijlen te varen?

De volgende stap is: Doen! Zoals Roy vaak mooi tegen ons zegt: “Hoe kan je weten, wat je denkt, voordat je ziet, wat je doet.” De MaxFun werd in het derde weekend eindelijk in het water gelegd. Nog lang niet waren alle klussen afgemaakt, maar we konden veilig aan een training beginnen die bestond uit een 2 etappes in de avond en de nacht. De eerste etappe was zelf van 16:00 tot 21:00 op het Markermeer zo veel mogelijk zeemijlen varen met dezelfde regels als bij de Kustzeilers 24 uurs zeilrace. Uitdagingen als onderweg motorproblemen, navigeren met winddraaiingen van 30 graden plus en prestatie varen met positiewisselingen moesten we zelf oplossen. Voor de tweede etappe stapte Roy aan boord om ons van coaching te voorzien op het IJsselmeer. Enorm gaaf om van zijn ervaring te leren en zijn scherpe maar gedreven feedback tijdens het zeilen te ervaren. Na 08:30 in de ochtend weer aangelegd te hebben in de Flevo Marina hebben we een debrief gehouden en de zondag erop vrij genomen om alles te verwerken. De week erna werd er alles aan gedaan om terug te kijken wat we gedaan hebben en te verwerken door erover na te denken met ze allen. Zo konden we weten wat we wilden gaan doen voor de Kustzeilers 24 uurs zeilrace.

Afgelopen week konden we nog drie dagen klussen om de boot wedstrijd klaar te maken naar de eisen van de Kustzeilers 24 uurs zeilrace en werden de puntjes op de i gezet voor de navigatie en het wachtsysteem. Vrijdagochtend werd de boot naar Stavoren overgevaren. Om 18:40 vond de start plaats. De doelstelling was om veilig onze eerste wedstrijd uit te varen met het team. De Noorderwind met een kracht rond de windkracht 4/5 en af en toe vlagen van 6 werden we op de proef gesteld om veilig maar in prestatie modes op het IJsselmeer te varen. Met als hoogtepunt: samenwerken in de nacht met slaaptekort, terwijl een Spinnaker omhoog staat met een onstabiele (hoge) golfslag en tientallen (kruisende) jachten om je heen. Uiteindelijk mogen we met trots zeggen dat we onze eerste wedstrijd zonder grote problemen uitgevaren hebben met een afstand van 175,85 zeemijl. Wat ons betreft smaakt het naar meer en danken wij de organisatie voor dit mooie evenement. Vergeet natuurlijk ook niet Team Heiner en onze sponsor Management Drives!

Sinds kort hebben wij een nieuw YouTube kanaal. Hierop hebben wij onze naderhand video gepubliceerd van de Kustzeilers 24 uurs zeilrace. Neem gauw een kijkje en abonneer voor meer actuele content!

Komende maand zal in het teken staan van de voorbereiding op het Open Nederlands Kampioenschap SB20 (8-10 Oktober). Op de planning staan nu trainingsweekenden op locatie bij Team Heiner, de Enkhuizen Sportboat Cup 2021 (EWVA) en de Van Uden Reco Regatta. Bedankt voor het lezen en tot ziens bij de Talent Monthly September.

Geschreven door: Ivar Elstrodt en Joeri Snippert

Actueel

Spotlight