TeamHeiner

Verslagen

Talents Monthly / augustus 2020

31 aug 2020

We hebben tijd in te halen! Het zeilseizoen heeft een tijdje stilgelegen en we lopen achter op de originele planning van ons opleidingstraject. Dit betekent voor ons dat we een inhaalslag moesten maken op de verloren tijd. De tijd die is verstreken is niet meer terug te halen, dus we moeten het beste halen uit de dagen die wel beschikbaar zijn.

Begin deze maand stonden we weer op hetzelfde niveau als voor de pandemie, maar vooral de teamdynamiek is er enorm op vooruitgegaan. Onze focus lag nu op het uitbreiden van onze tactische “trukendoos”, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan. Willen we na de bovenboei meteen gijpen, om de winnende vlaag mee te kunnen pakken? Dan is het cruciaal om een gybe-set of een set-and-gybe uit te kunnen voeren! Een goede gybe-set maakt alleen weinig uit als je laatste ligt, want dan kan je alleen nog maar de rode lantaarn (wordt spreekwoordelijk uitgereikt aan de laatst geëindigde) winnen en dat is niet waarvoor je een wedstrijdje vaart, tenminste wij niet!

Naast de tactische beslissingen is een goede start ook van belang. Je wilt natuurlijk precies op het startsignaal met volle vaart over de startlijn varen, en niet 1 seconde later. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want er komen veel factoren bij kijken. Een deel van onze tijd hebben we daarom besteed aan het stilleggen en aanspringen van de boot en de onderdelen van de start, zoals: waar wil je zitten op de lijn en waarom? hoe weet je dat je op de lijn bent, of erover? hoe ga je om met de andere boten op de baan? We moeten deze factoren nog finetunen om in minder tijd in een goede positie bij de start aan te komen, maar de basis is er en daar kunnen we op bouwen!

Voor ons voelde het fijn dat we vorige maand (juli) op het gebied van boothandeling echt stappen hebben kunnen maken. Deze maand vroegen we ons echter af: “hoe snel zijn we vergeleken met de competitie”? Om dit te kunnen meten heb je andere boten nodig, en daar zijn wedstrijden het ideale middel voor. Het plan was om het Open Belgisch Kampioenschap te varen in Oostende België, maar het verstandigst leek het ons om in Nederland te blijven i.v.m. Covid-19 en geen risico te lopen op zowel besmetting als quarantaine.

We hadden erg uitgekeken naar het OBK, maar in plaats daarvan hebben we met twee snelle teams mogen sparren! Namelijk met twee van de koplopers in het Nederlandse veld: Team Buitenhuis Advies en Van Driel (MXTC). Hier werd duidelijk dat we in planerende condities op de rechte stukken nog snelheid tekort komen, waar zij gas gaven klapperde onze gennaker nog af en toe op cruciale momenten en dat zijn kostbare meters. Wat we hebben laten zien biedt in ieder geval perspectief voor het ONK. We zijn erg blij dat we hebben kunnen afkijken waar we de meeste stappen in kunnen zetten t.o.v. boten die al hebben bewezen hard te kunnen varen.

We hebben ook heerlijk genoten van het korte broeken zeilweer, maar de koudere en nattere maanden zijn weer op komst. Gelukkig hebben we van Magic Marine super mooie zeilpakken gekregen zodat we warm en droog kunnen blijven. Misschien heb je ons zelfs al zien shinen op Facebook of Instagram, op de portretfoto’s (genomen door Ivar).

Vanaf nu is het zaak om puntjes op de i te zetten en ervoor te zorgen dat we onszelf tactisch niet laten vastzetten en de boothandeling soepel laten verlopen. We verheugen ons heel erg op wat er op de planning staat, zoals o.a. de Pampus Regatta en de Enkhuizen Sportboat Cup, waarna we verhuizen naar Medemblik voor het hoogtepunt het Open Nederlands Kampioenschap en als afsluiter de Van Uden Reco Oktober Races!

Door: Thomas Roggekamp en Ivar Elstrodt

Actueel

Spotlight