TeamHeiner

Nieuws

Team Heiner Talents doen mee aan de Volvo Ocean Race in 2020

16 feb 2017

Lelystad, 16 februari 2017 – De Team Heiner Talents nemen, met een eigen team, deel aan de Volvo Ocean Race 2020. Sinds 2011 leidt Team Heiner structureel ambitieuze jonge zeilers tussen de 18 en 23 jaar op in een eigen programma: Team Heiner Talents. Dit programma is erop gericht om het talent van jongeren maximaal te ontwikkelen en daarmee een groot verschil te maken. Veel talents zijn inmiddels doorgedrongen tot de nationale en internationale zeil top. Team Heiner Talents hebben onder meer deelgenomen aan de Fastnet Race, de Rolex Big Boat series, de Middle Sea Race en de Sydney Hobart Race, maar zijn ook actief in het Olympisch zeilen, optimist coaching en onderhoud van grote wedstrijdboten.

“Als je je talent ontwikkelt, kan je de hele wereld aan”
De essentie van het talentprogramma is om jongeren in staat te stellen het maximale resultaat te halen met hun eigen talent. Met de juiste ondersteuning zijn zij in staat gebleken om zichzelf voortdurend te verbeteren. Daarom gaan de Team Heiner Talents in 2020 mee doen aan de Volvo Ocean Race.

Waarschijnlijk het jongste team ooit
Het team dat de Volvo Ocean Race zeilt zal voor 100% uit Talents bestaan. Daarmee zal het waarschijnlijk het jongste team ooit worden dat aan de Volvo Ocean Race deelneemt. Het team zal alle taken aan boord zelf doen. Dat betekent dat de Team Heiner Talents zelf alle posities beheersen, van voordekker tot navigator. Er zullen geen zeilers aan boord stappen, die niet zelf ook het Team Heiner Talents programma hebben gevolgd. Alleen die zeilers die zich in dit programma voldoende als persoon en op zeiltechnisch vlak hebben ontwikkeld om veilig de wereld rond te kunnen zeilen, worden geselecteerd. Komende tijd zetten we de Team Heiner Talents opleiding ook internationaal op. De verwachting is dat het merendeel van het team dat de Volvo Ocean Race gaat zeilen Nederlands is.

Voorbereiding op grotere boten
De Team Heiner Talents hebben vanaf nu nog 3,5 jaar de tijd om zich voor te bereiden. Zij hebben tot nu toe veel gezeild op de J109 en Max Fun 35, en met eigenaren op 40+ ft boten. De volgende stap is om op grotere en speciale boten te varen, zoals onder andere de Team Heiner 38 met haar canting keel, de Volvo 60, ‘Team Heiner One’ – voormalig Tyco uit de 2001/2002 VOR – en daarna de boot die door de Volvo Ocean Race wordt uitgekozen voor 2020. Ook de meerdaagse trainingen op zee worden uitgebreid.

Het beste uit jezelf en het team halen
De opleiding die de Talents doorlopen duurt vier jaar en omvat alle aspecten van het kielboot zeilen, zoals boothandling, zeiltheorie, individuele kennis, samenwerking en groepsprocessen, onderhoud van schepen, beheersen van verschillende zeilposities aan boord, wedstrijdzeilen overdag, in de avond en op zee, het overvaren van schepen, veiligheid, navigeren en motorgebruik. Daarnaast wordt een programma doorlopen op het gebied van leiderschaps- en teamontwikkeling, met onder meer inzicht in persoonlijke en teamdrijfveren en tal van persoonlijke vaardigheden. De opleiding is toegankelijk voor iedereen met talent en motivatie, ongeacht afkomst of inkomen; aan deelname zijn voor de talents geen kosten verbonden. Team Heiner Talents worden toegelaten op basis van een uitgebreide selectie.

Team Heiner Talents is afgelopen jaren mede mogelijk gemaakt door de steun van partners Moving Intelligence, Kuiper Verzekeringen, Flevo Marina, Reco, HollandBoat, Management Drives en Magic Marine. Komende jaren wordt het aantal samenwerkingspartners verder uitgebreid.

Foto door Laurens Morel

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight