TeamHeiner

Nieuws

“Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

19 mrt 2020

“Anderhalf jaar geleden eindigde voor mijn lichting de Team Heiner Talents opleiding. Dat we bij Team Heiner goed leerden zeilen wist ik. Dat daarmee zo veel mogelijk zou zijn had ik niet verwacht. De Fastnet race, de Sydney Hobart, de Caribbean 600, TP52’s en Fast40+’s. Een kleine greep uit alle avonturen die ik in de tussentijd heb beleefd.

De grote oceaan op
Voor mij was het duidelijk dat ik de (Volvo) Ocean Race wilde varen. De Talents opleiding vormde een goede basis maar er was nog een hoop werk te doen. Eerst ‘even’ een paar maanden mijn master in Delft afronden, iets waar Team Heiner ook veel waarde aan hechtte. Dat betekende dat ik alleen in de weekenden kon varen. Mijn hoogtepunt in die maanden was het winnen van het NK j/70. Daarna kon het avontuur echt beginnen.

Inmiddels heb ik een groot deel van de wereld kunnen zien, vanaf het water. Niet altijd besef ik hoe geweldig dat is. Terugkijkend realiseer ik me hoe gaaf het is dat ik advies kan vragen aan een aantal van ‘s wereld beste zeilers. Of dat ik een TP52 de golven af mocht sturen in de Bass Strait tijdens de Sydney Hobart. Of dat ik als trimmer zo’n enorm zeil mocht trimmen op een 90’-boot met tien meiden die de Volvo hebben gedaan en evenveel meiden die in een Olympisch traject zitten. En het leuke is dat je overal ter wereld Talents tegen komt. In Australië hebben we met een groep samen Sinterklaas gevierd en in de Caribbean samen gesport.

Waar we bij Team Heiner coaches hadden die we alles konden vragen, moest ik het nu zelf doen. Al snel kwam ik erachter hoe waardevol het is om te kunnen sparren met ervaren zeilers. Ik had het geluk dat Carolijn Brouwer mijn mentor werd. Regelmatig belden we om mijn vragen te bespreken. Hoe benader je een nieuw team? Wat is fysiek belangrijk? Waar focus ik mij de komende tijd op? Allerlei vragen die passeerden. Ook veel andere wereldtoppers staan open om advies te geven. Zo lang je vragen stelt en wilt leren is er veel mogelijk, merkte ik.

Waarom, waarom, waarom?
Het aantal keren dat we deze vraag bij onze opleiding bij Team Heiner naar onze oren kregen weet ik niet. Wel weet ik dat ik vaak genoeg klaar was met die lastige vraag. Inmiddels heb ik ontdekt dat het continu stellen van deze vraag de belangrijkste les is die ik bij Team Heiner heb geleerd. Waarom trek je de fokkenval aan als het harder waait? Waarom werkt die tweaker op de spinnaker soms als handrem? Allemaal vragen die ervoor hebben gezorgd dat ik echt snapte hoe het werkte. Daardoor snapte ik ook hoe er getrimd moet worden op boten met een hele andere zeil set-up. Ik stel nu zelf deze vraag aan meer goede zeilers en dat zorgt ervoor dat ik grote stappen kan maken.

Bij Team Heiner leerden we meer dan zeilen. Omgaan met de media, teamdynamiek, niet zeuren over vermoeidheid of honger. Alles kwam naar voren. Als ik nu met teams in gesprek ben voor een positie aan boord is bijna altijd een van de vragen wat ik naast het zeilen kan. Net zo belangrijk is het namelijk dat zeilen gerepareerd kunnen worden en lieren worden onderhouden. Na het Talents traject waren we niet klaar om met de Ocean Race te starten maar hadden we over de hele breedte een goede basis.

En nu?
Ik vind het zeilen nog steeds geweldig. Of het een dagje in Nederland is in een J70 of de zee op met een grote boot. Ik ben dolblij dat ik dit fulltime kan doen. The Ocean Race komt snel dichterbij. En ik mag mee doen met een aantal selecties! Voor mij betekent dat de komende tijd veel sporten, meer uren maken op het water en hard blijven werken op de andere vlakken. En vooral genieten van het feit dat ik mag leren van en zeilen met zulke wereldtoppers. Team Heiner, nogmaals bedankt! Maar nu eerst, thuis sporten en zorgen dat ook ik mijn steentje bijdraag in de coronacrisis. Wordt vervolgd!!”

Door: Arianne van de Loosdrecht

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer
 • Enthousiaste jonge zeilers gezocht voor nieuwe lichting Team Heiner Talents!

  Lees meer

Spotlight