TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_mei (Talents ’18)

27 mei 2018


In de afgelopen “Talents monthly” hadden we net een periode achter de rug vol met activiteiten om onze groep en de boot klaar te maken voor de eerste wedstrijd als Team Heiner Talents ’18. De boot lag klaar in de haven van Stellendam voor de Van Uden-Reco Regatta en het seizoen stond op het punt om los te barsten. Op het moment van schrijven lijkt die wedstijd alweer een tijd geleden. De afgelopen maand hebben we veel kunnen varen en vooral ook kunnen leren. In deze monthly zullen we focussen op de 4 verschillende aspecten van het zeilen die we de afgelopen maand hebben ervaren. Het fleetracen onder de ORC regel bij de Van Uden-Reco Regatta, shorthanded zeilen bij de 50 Mijl, ’s nachts zeilen in een nachttraining en het zeilen op zee tijdens de North Sea Regatta.

De Van Uden-Reco Regatta luidde de start van ons wedstrijdseizoen in, voor ons het moment om te laten zien wat we tijdens onze voorbereiding vanaf begin november allemaal geleerd hebben. Deze wedstrijd, met 20 deelnemers aan de start in de ORC 2, werd gekenmerkt door grotendeels zonnig en licht weer. Tijdens het weekend ontdekten we het verschil tussen het varen in een eenheidsklasse en het varen in de ORC. Je vaart hier eigenlijk een wedstrijd tegen je eigen rating terwijl er ook anderen in het veld varen, hier moesten we erg aan wennen. Met een 13e plaats overall op onze eerste wedstrijd gingen we toch met een tevreden gevoel naar huis.

De tweede wedstrijd was een andere dan gewoonlijk, namelijk de 50 Mijl shorthanded. Het team werd opgesplitst in 3 boten met 3 bemanningsleden waarbij 1 bemanningslid functioneerde als stuurautomaat. Na op vrijdag de boten omgevaren te hebben naar het Markermeer, startten we zaterdagochtend vroeg in het eenheidsklasseveld van de J109. Het was een dag met erg wisselende wind, van dobberomstandigheden tot 10 knopen boatspeed onder genaker. Het leuke en interessante aan deze race was dat we deze keer allemaal veel meer taken dan normaal hadden om uit te voeren. Gewoonlijk varen we met 8 op een boot, deze keer met 3 waarvan er 1 alleen maar mocht sturen. Ook was het nieuw om zo lang achter elkaar te racen, we vertrokken om 8:45 en finishten tussen 16:48 en 17:16 na zo’n 8 uur varen.

Teruggekomen bij Team Heiner hadden we zo’n 2 uur om te eten, de boten klaar te maken en onszelf weer op te laden voor een nachtelijke race tussen 2 boten met leden van ons eigen team over het IJsselmeer. Met de volledige focus nog op de 50 Mijl bleek deze voorbereiding een uitdaging voor onze teamleden. Na enige opstartproblemen startten we de race van 3 etappes over het IJsselmeer. We leerden tijdens deze trainingswedstrijd om te gaan met vermoeidheid (op tijd wisselen van taken als je merkt dat je niet meer scherp genoeg bent), navigeren in de nacht (waar liggen de boeien die je ziet op de kaart) en het werken met een wachtschema (hoelang kan iedereen slapen, hoeveel mensen moeten er aan dek zijn en wanneer moet je mensen wakker maken).

Na nog een weekend te hebben geracet op het Markermeer bij de Y-toren race was het dan eindelijk tijd om echt de zee op te gaan. Na een trainingsweekend waarin we de boot naar Scheveningen hebben gebracht en hebben geoefend met onze “gybeset” (manoeuvre bij de boven boei waardoor je snel kan gijpen onder spinaker) brak de 3-daagse North Sea regatta aan. We kregen hier te maken met een veel groter veld dan we tot nu toe waren gewend met 29 boten op een relatief kleine startlijn. Tijdens de races waren er 2 duidelijke punten om rekening mee te houden. Doordat de golven op de Noordzee anders zijn dan die op het IJsselmeer, vraagt dit om een andere manier van varen aan de wind om een goede snelheid te behouden. Dit ging steeds beter naarmate het weekend vorderde. Ook vonden we het lastig om de boeien goed in te schatten in combinatie met de stroming. Ook dit ging beter naarmate het weekend vorderde, maar het zal zeker een aandachtspunt moeten blijven.

Op naar de volgende maand waarin we weer veel wedstrijden gaan varen, te beginnen met de J109 eenheidsklassewedstrijd bij de Almere regatta!

Door: Joey Nijnens

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight