TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_maart (Talents ’18)

16 mrt 2018


Inmiddels hebben wij onze eerste training op het water er al weer opzitten, maar de afgelopen maand hebben wij nog veel meer gedaan. Om straks weer wedstrijden te kunnen zeilen heeft de J/109 wel weer een nieuw verfsysteem nodig. Er is besloten dat wij het onderwaterschip opschuren tot op de gelcoat. Daarvoor moeten er dus een aantal lagen antifouling en primer van het schip af. In het begin doen wij dit met een grove korrel. De laatste laag doen wij met een fijnere korrel om de gelcoat niet te beschadigen. Hierna zullen er oneffenheden opgevuld moeten worden en zal er weer een nieuw verfsysteem aangebracht worden.

Sinds de laatste Talents Monthly hebben wij nog 1 theorielezing gehad, deze ging over zeilvorm. Hierin leerden wij welke tools je allemaal hebt om je zeilvorm aan te passen en welk effect een bepaalde zeilvorm heeft op de snelheid van je boot. En misschien wel het allerbelangrijkste, hoe moet de zeilvorm er eigenlijk uitzien?

Omdat je om succesvol wedstrijden te kunnen zeilen veel meer nodig hebt dan kennis van zeilen hebben wij afgelopen maand ook een motorcursus gehad van SkipsMaritiem Flevo Marina. Hierin hebben wij het basisprincipe uitgelegd gekregen van hoe zo’n motor nou eigenlijk werkt en wat er allemaal belangrijk is om in de gaten te houden. Zo hebben wij de wierpot eens nader bekeken en het impellerhuis opengemaakt om te kijken of de impeller nog in goede staat was. Ook hebben we geleerd hoe je de brandstofleidingen kan ontluchten en hoe je de motor op een juiste manier moet gebruiken. De motor is een erg belangrijk onderdeel aan boord van ons wedstrijdschip omdat deze ook dient als generator om de accu’s te laden. Hierdoor kunnen wij ’s nachts onze verlichting blijven gebruiken en blijven alle navigatiemiddelen en meters het doen.

Naast een uitvoerige ochtend over de motor hebben wij de J/109 ook helemaal ontdekt. Wat zit er eigenlijk allemaal aan boord? Waar zit dat dan en wat doet het eigenlijk? Hoe kan je dit beter ontdekken dan door de boot schoon te maken. Alle kastjes hebben we opengetrokken en ons hoofd om elk hoekje gestoken om te kijken of daar misschien ook nog iets verborgen zat. In tweetallen hebben we zo een heel aantal boten schoongemaakt en een aantal plattegronden ontworpen. Deze moeten ons helpen om tijdens een wedstrijd of delivery snel het juiste onderdeel te kunnen repareren. Ook heeft iedereen hierdoor meer inzicht gekregen in wat er allemaal aan boord aanwezig is.

Het weekend van 10 en 11 maart hebben we onze eerste training van het jaar gehad. Bij deze eerste training stond het onderwerp: doelen stellen centraal. Voor het eerst gingen we met doelen werken om zo efficiënt en effectief mogelijk te leren. We moesten voor de training voor onze twee hoofdposities een persoonlijk doel bedenken wat we die training wouden leren. Vervolgens schreven we onze gezamenlijke doelen op een groot stuk papier en gingen we onze doelen beter maken. Dit deden we door te kijken naar de haalbaarheid van onze doelen, als het doel goed gedefinieerd was, maar ook hoe we ons doelen gingen halen om zoveel mogelijk uit de training te halen. Vervolgens gingen we het water op maar niet met één, maar voor het eerst met twee J109’s. Dat betekende dus ook dat we dit keer met een stuk minder mensen op de boot zaten en hierop moesten aanpassen om zo snel en efficiënt mogelijk te zeilen. Toen het zeilen was afgelopen en het tijd was voor de nabespreking hebben we weer de doelen van vanmorgen er bij gepakt om deze opnieuw weer door te nemen. Om de beurt mochten iemand vertellen wat hij vandaag had geleerd, waar hij tegenaan was gelopen, wat niet gelukt was en wat hij eventueel meenam naar de volgende training als leerpunt.

Helaas kunnen we aankomende weekend niet varen door het koude weer wat Nederland ons brengt en zijn we een weekendje vrij. Hopelijk kunnen we die week daarna weer het water op om de kostbare tijd van vorige week in te halen!
Door: Ewout Bezembinder en Joep Wolters

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight