TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_maart (Talents ’16)

03 apr 2018


Zoals het oudhollandse gezegde luid, ‘maart roert zijn staart’ had koning winter nog geen behoefte gevoeld om ruimte te maken voor de lente. Voor de Team Heiner Talents ’16 had dit op zeilgebied helaas gevolgen. Lees er meer over in de Talents Monthly van de maand maart.

Zoals al duidelijk werd in de Talents Monthly van februari waren de leden van het ’16 team op een hoop verschillende plekken op de wereld aan het zeilen. Toen iedereen zich aan het begin van maart weer had verzameld in het veilige en koude Nederland, stond ons eerste officiële trainingsweekend gepland op 3 en 4 maart. Vol enthousiasme hebben we hier met z’n allen naartoe geleefd sinds de ‘winterstop’ was in gegaan en daarom werd het weerbericht met een nauw oog in de gaten gehouden. Helaas vroor het zodanig dat 80% van het IJsselmeer was bevroren en dit betekende helaas voor ons dat onze boot ook vastlag in het ijs.

Het zeilen moesten we dus nog een weekend uitstellen en dit gaf ruimte om een extra team meeting op 3 maart in te plannen. In deze bijeenkomst was ruimte om de doelen voor dit seizoen nader vorm te geven en ook een plan van aanpak te maken over hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Aan het einde van de dag werd geconcludeerd dat de nadruk dit jaar ten opzichte van vorig jaar meer op presteren gaat liggen. Dit heeft onder andere als consequentie dat we bijvoorbeeld niet meer elke wedstrijddag alle posities door wisselen zoals we in de eerdere seizoenen hebben gedaan, ook zullen we tijdens de zogenaamde prestatie evenementen de in onze ogen ‘sterkste’ opstelling gebruiken. Verder werden er tijdens deze meeting wat logistieke dingen geregeld en hoewel de meeting natuurlijk niet even leuk is als het zeilen, was het wel leuk om het hele team weer bij elkaar zien na die paar weken.

Doordat het weer de eerste week van maart 2018 iets warmer was, had de ijsgrens zich weer zodanig naar het noorden begeven dat het water van Lelystad naar Scheveningen ijsvrij genoeg was voor de helft van de Team Heiner Talents ‘16 om de andere Maxfun 35 op 10 maart over te varen van Lelystad naar Scheveningen, precies op tijd voor de ijspegel die op 11 maart gepland was. De andere helft van het team heeft de zeilpakken in geruild voor de kluspakken en zijn gaan klussen aan onze eigen Maxfun 35, die ondertussen nog de extra liefde krijgt die ze nodig heeft om onze prestatiedoelen dit jaar te helpen vervullen.

Toen de boot veilig was aangekomen in Scheveningen was het 11 maart eindelijk tijd voor onze eerste ijspegel. In de voorbereiding op ons wedstrijdseizoen willen we vol inzetten op een actieve tactische participatie en bewustzijn vanuit het hele team, om aan dit doel te werken was 1 van onze coaches, Mandy Mulder, tijdens deze eerste Ijspegel aan boord. Met behulp van haar feedback konden we stappen zetten en nieuwe subdoelen opstellen om het volgende weekend aan te werken.

Helaas voor ons sloeg het volgende weekend het weer compleet om en werd het ijzig koud, en met sneeuw en een gevoelstemperatuur van -14 betekende dat voor ons dat het trainingsweekend 17 en 18 maart werd afgelast.

Op 24 en 25 maart was de winter dan eindelijk echt voorbij en in licht weer voeren we de laatste 2 afsluitende ijspegel dagen, die samen ook wel de Atoomcup worden genoemd. Tijdens deze dagen werd met behulp van Mandy weer verder gebouwd op het tactisch bewustzijn. Daarnaast werd ook een ander doel opgepakt, het winnen van de startschip start. Hoewel we afgelopen seizoen een fiks aantal goede starts hadden waren we nog niet vaak in staat om een goede startschip start af te dwingen. Op deze 2 wedstrijddagen met 3 wedstrijden per dag en een gelijk aantal ‘algemene terugroepingen’ vanwege de stroming hebben we de perfecte gelegenheid gehad om hieraan te werken en waren we dan ook in staat om goede progressie op dit gebied te maken.

Na deze wisselvallige maand komt het betere weer er dan echt aan en dan gaat de tijd opeens snel. Op het moment van schrijven is het nog maar een maand tot onze eerste wedstrijd, de van Uden Reco in Stellendam. Tot die tijd staan er nog 2 nachttrainingen en 1 normaal trainingsweekend op het programma, hoe de maand april voor ons uitpakt valt te lezen in de volgende Monthly. Wij kijken de maand in ieder geval vol enthousiasme tegemoet!
Door: Rosalie Paardekooper en Rutger Vos

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight