TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_juni (Talents ’16)

03 jul 2018

Waar de meimaand een erg drukke maand was voor de talents, geldt juni meer als een buffer tussen de North Sea Regatta en evenementen als de Offshore Worlds en Cowes Week. Dit betekent echter niet dat er niet gezeild werd deze maand. Zo stonden in mei onder andere twee evenementen op de agenda en was de spectaculaire finish van de Volvo Ocean Race in eigen land.

Vorige maand kwam tijdens de North Sea Regatta één doel duidelijk naar voren. Dit was namelijk het ten alle tijden goed wegkomen bij de start, dit bleek van tijd tot tijd nog een struikelblok te zijn.

De eerste wedstrijd waarin aan dit doel gewerkt kon worden was de Almere Regatta. Deze wedstrijd was anders dan de normale wedstrijden. Zoals u wellicht heeft meegekregen uit het nieuws is wier namelijk een steeds groter probleem op o.a. het Markermeer. Zo ook voor ons tijdens de Almere Regatta, door onze t- bulbkiel verloren we enorm veel snelheid en hoogte ten opzichte van andere boten. 11 keer duiken mocht niet baten, en de uitslag was daardoor teleurstellend te noemen.

Verder werd er deze maand nog de Blue water app regatta gevaren, een leuk opgezet evenement in eigen thuishaven, Flevo Marina. Als Team Heiner Talents zijnde hebben we, verspreid over de afgelopen 2 jaren, een hoop uren gemaakt op dit gedeelte van het IJsselmeer. Ook voor dit evenement was het doel om goed te starten, hier hebben we het gehele weekend goed aan kunnen werken. De eerste dag begon resultaat technisch gezien goed, het team was echter nog niet tevreden over de starts. Een grondige nabespreking en goede nacht slapen verholpen dit probleem op dag 2, waarop 3 goede starts werden gemaakt.  Na een prachtig weekend met goede zeilcondities werden wij uiteindelijk 2de in de ORC2. De uitslagen lagen erg dicht bij elkaar, met maar 2 punten verschil tussen plek 1 en 4.

Om de nuances in de upwind koersen te verbeteren, werd deze maand met dank aan onder andere een aantal ’14 Talents, met allebei de maxfuns gevaren. Hierbij was voornamelijk aandacht voor het houden van hoogte en snelheid als er een andere boot schuin voor die van ons lag. Wat in de wedstrijden te vaak gebeurde is dat we snel wegvielen in de vuile wind van de andere boot. Na een weekend goed trainen kregen we de zogenaamde ‘hoge’ modus, waarbij hoger aan de wind wordt gevaren ten koste van circa 10 procent bootsnelheid, steeds beter onder de knie.

Door een ingepland vrij weekend kon er ook op andere boten gevaren worden, en dat deden verschillende teamleden dan ook. Rosalin ging bijvoorbeeld mee met Team Elke naar het Europees kampioenschap IRC/ ORC in Cowes, wat werd gewonnen door de Elke. Ze vertelt: “Aan boord als spinnaker trimmer en pit bij Team Elke (First 40) heb ik een hoop geleerd. Vanaf het eerste moment werd mij een warm hart toegereikt door de hele bemanning van het hechte zeilteam en hierdoor ontstond een veilige situatie waardoor er veel gespard kon worden over zeiltrim en masttrim. Mijn doel was deze week elke dag 3 dingen te leren over het getij in de Solent met oog op de CowesWeek die we met de Team Heiner Talents varen in augustus. In een verkeerde stroombaan varen of net over een ondiepe plaat op een verkeerd moment kan ervoor zorgen dat je als eerste boot opeens achteraan ligt. Twee boekjes, namelijk; ‘winning tides’ en ‘winning knowledge’ van Graham Sunderland hebben mij wegwijs gemaakt in deze stroompuzzel”.

Door:  Jorden van Rooijen en Rutger Vos

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight