TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_juli (Talents ’18)

16 jul 2018

De afgelopen maand stond in het teken van de Blue Water App regatta, de Ronde om Noord-Holland en natuurlijk de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag. Een trainingsweekend was ook onderdeel van het programma.

De blue water app regatta was een wedstrijd in onze eigen thuishaven, waar we de afgelopen tijd veel getraind hebben. Met een lekker windje en 10 boten aan de start hebben we goed kunnen oefenen met het starten en met het varen met double sheets, waardoor het gijpen een stuk beter ging. Tijdens de wedstrijden trok de wind steeds meer aan, maar helaas konden we nog niet goed genoeg schakelen naar deze hoeveelheid wind. Onze snelheid was daardoor een stuk lager dan bij de rest van de boten. Aandachtspunten voor de komende tijd zijn dan dus ook dat we meer moeten communiceren over vlagen, de druk in de zeilen en meer moeten letten op een constante helling en hoogte aan de wind.

Het weekend na de blue water app regatta stond de volgende wedstrijd op de planning, de ronde om Noord-Holland. Een 110 mijl lange race die start in Muiden en eindigt in IJmuiden. Door onze nachttrainingen wisten we dat vooral het omgaan met vermoeidheid, de focus en het volgen van het wachtschema onze grootste aandachtpunten waren. Zodra we er op de Noordzee achter kwamen dat de focus eruit zakte hebben we elkaar nog zo veel mogelijk proberen te pushen om de boot tot aan de finish zo hard mogelijk te laten gaan. We hebben ons deze wedstrijd goed aan ons wachtschema kunnen houden, maar het schema moet voor komende wedstrijden nog wel aangepast worden zodat we er optimale winst uit kunnen halen. Daarnaast hebben we in de nabespreking afgesproken dat we target speeds moeten gaan opstellen zodat we de boot ook kunnen blijven pushen als er geen andere boten om ons heen liggen waarmee de snelheid vergeleken kan worden.

Naarmate de finish van de Volvo Ocean Race dichterbij kwam zaten we allemaal in spanning af te wachten wie er met de winst naar huis zou gaan. Leuk was om te zien dat de oostelijke vloot hetzelfde stuk voer als wij met de ronde om Noord-Holland gevaren hadden. Al met al was het een spectaculaire week waarin bijna iedereen wel een keertje naar Scheveningen is gegaan om de boten te bewonderen.

Als laatste hebben we afgelopen weekend een trainingsweekend gehad. Het hele weekend is er een up-down baan gevaren in wisselende, maar toch zeker ook heerlijke condities. Het doel van de training was om te oefenen met de gybe sets en daarnaast nog wat andere soorten hoists en drops te doen zodat we in een wedstrijd alle opties open kunnen houden bij het benaderen van een gate. De tack sets bleken bij de training niet altijd even soepel te gaan en dit is nog een aandachtspunt voor de volgende keer.

De komende tijd gaan we wat onderhoud aan de boot doen en wordt er door een aantal het WK gevaren. Daarnaast blijven we gewoon doortrainen zodat we in augustus bij de Flevorace kunnen knallen!

Door: Hilde de Haas

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight