TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_januari 2018

02 feb 2018

Nu de kerstdagen en het vuurwerk achter de rug zijn en de krokussen al weer tot bloei komen, nadert het nieuwe zeilseizoen met rasse schreden. Hoewel er voor wat betreft vaardagen een gapend gat in de planning stond in januari, zijn de Team Heiner Talents druk bezig. Lees er alles over in de nieuwste Talents Monthly!

De boot is na de laatste Ijspegel wedstrijd net voor de Kerstkalkoen terug verhuisd naar Lelystad. De maanden dat de boot niet vaart gebruiken we om de onderhoudslijst te doen slinken. Het wordt een druk jaar voor de Talents, maar dat betekent ook dat de boot veel van huis zal zijn. Daarom goed om er zoveel mogelijk liefde er in te stoppen nu ze nog in Lelystad is.

En uiteraard is het niet over met de zeilpret. Waar sommigen op 1 januari al in de boot zaten, beginnen de meesten een weekje later, wanneer we een spontaan trainingsweekend inplannen. Het plan is om te trainen met een relatief nieuw zeil voor ons asymmetrische spinnaker code 5. Een zeil dat bedoelt is om halve-, en ruime wind mee te varen met harde wind. We onderzoeken wat de snelste hoeken ruime wind zijn om mee te varen, en ook het gijpen met dit zeil is anders dan we gewend zijn. De tweede dag trainen we met twee Maxfuns tegen het Dutch Wave team. Een hele goede kans om twee identieke boten op te lijnen en verschillende dingen uit te proberen om te zien of we er harder van gaan.

Verder doet een groot deel van het team ervaring op in matchracing deze maand. Matchracing is een discipline waar boten één tegen één varen tijdens korte, intense wedstrijden waarbij de boten 4 minuten voor de start worden losgelaten om te vechten voor het beste plekje tijdens de start. Een heel ander spelletje dan het varen in een vloot wat we normaal gewend zijn. We trappen af met een presentatie van Rutger en Jorden, die recent in Australië zijn geweest om een matchracing wedstrijd te doen. De zondag varen we een wedstrijdserie in Medemblik op de voormalig Olympische Elliot 6m’s. Het blijkt dat we nog veel te leren hebben tegen de ervaren matchracers, dus zondag stappen we aan boord als Team Dutch Wave tegen Roy Heiner in Lelystad traint om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Naast de uren op het water, is ook de theoretische kant van onze sport erg belangrijk. Om kennis hier in te delen, organiseert Team Heiner elk jaar een reeks van 5 theorielezingen. Deze omvatten alle kennis die nodig is om Nederlands kampioen te worden. De lezingen variëren van zeilvorm tot het rechtzetten van de mast en boottrim, tot meteorologie en tactiek. De eerste twee lezingen in de serie, boottrim en wedstrijdstrategie, hebben al plaats gevonden.

Als (offshore)zeiler is het belangrijk om meerdere vaardigheden eigen te zijn, en ook daarin ondersteunt de opleiding. Half januari heeft het team samen met de ’18 lichting de marifooncursus gedaan. Hierbij leren we in een dag hoe zo’n marifoon nou eigenlijk werkt, alle protocollen die daarbij komen kijken en sluiten we de dag af met een examen. Dit examen heeft iedereen met succes doorstaan, waardoor we weer 13 nieuwe zendgemachtigden er bij hebben!

En uiteraard wordt ook het teamaspect niet vergeten. Met de ’18 lichting Talents bundelden wij de krachten tijdens een poweryogasessie begin januari. Duidelijk te zien dat wij beter kunnen zeilen dan de “Flying Tiger”, “Het Vogelnestje” en de “Sprong van de Hurkende Beer” uitoefenen. Gelukkig geen carrièreswitch nodig.

Zoals je leest is het, ondanks de witte vlakjes in de planning, een drukte van belang voor de Team Heiner Talents. Ook komende maand staat er weer een hoop te gebeuren. Zo volgen er 2 theorielezingen over wedstrijdtacktiek en meteorlogie, onderhoud aan de boot en staat er een motor onderhoudscursus op het programma. En het team zeilt een hoop. Er staan nog een aantal matchracing data op de kalender in Nederland, maar ook internationaal doen we mee. Rutger en Arianne zijn as we speak in Australië om met oud Talents Jelmer en Robin mee te doen aan een grote internationale matchracing wedstrijd, en Jorden en Lennard vliegen half februari naar Antigua om mee te doen aan de 600 mijls Caribbean 600. Uiteraard doen wij hier verslag van, dus houd het team in de gaten!
Door: Jorden van Rooijen en Lennard Bal

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight