TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_februari 2018

15 feb 2018

Zoals misschien al eerder was opgevallen is er sinds november 2017 een nieuw Team Heiner Talents op het water te vinden, namelijk de Team Heiner Talents ’18. In deze Talents Monthly vertellen Thomas Roggekamp en Sophie Burghgraef hoe zij de afgelopen maanden hebben ervaren.

De afgelopen maanden hebben voor ons als nieuw team in het teken gestaan van het leren kennen van de boot en het team. Een groot deel van ons team komt uit de kleine wedstrijdbootjes en is dus niet bekend met zeilen op een Maxfun 35 of J109 met een team van 8 mensen. Wat als groot verschil wordt gezien, zijn alle posities aan boord. Iedereen heeft zijn eigen positie en moet zich daarin ontwikkelen. Natuurlijk vaar je samen en overleg je, maar in plaats van in je eentje kapitein te zijn over jezelf en je kleine bootje, ben je nu baas over je eigen positie. De persoon bij bijvoorbeeld de grootschoot houdt zich veel minder bezig met het voordek, want daar heb je nu de voordekker voor. Omdat je wel samen als een team de boot moet laten varen, is communicatie de sleutel tot succes. Dit hebben wij als een groot leerpunt ervaren. In een Splash of Laser doe je alles in je eentje en denk je niet hardop na over de handelingen. Nu wij op grotere boten varen, heb je elkaar wel nodig en ook elkaars gedachte. Wanneer je de zeilen verstelt, wanneer er een vlaag aan komt, opeens moet je alles samen overleggen. Communicatie en veel oefenen zal ervoor moeten zorgen dat wij als een machine opereren. In het begin was dit erg onwennig, maar na een aantal trainingen merken we vooruitgang en beginnen we steeds meer één team te worden.

Natuurlijk is het goed om veel te trainen, maar wat ook van groot belang is zijn de evaluaties tijdens en na het zeilen. We leren om niet meer klakkeloos iets aan te nemen, maar moeten zelf de achterliggende reden ook kunnen onderbouwen. Als we de theorie achter de praktijk begrijpen, kunnen we later makkelijker inspelen op nieuwe situaties. In januari zijn we begonnen met het volgen van theorielezingen over boottrim, strategie, tactiek, meteo en zeilvorm. We hebben bijvoorbeeld tijdens de lezing over de boottrim geleerd welke balans er in een boot is, hoe een boot op helling reageert en hoe een boot op een bepaalde combinatie van zeilen reageert. Een voorbeeld hiervan is dat een boot met een grotere fok meer lijgierig wordt, ten opzichte van dezelfde boot waar een kleinere fok op zit. Het gave van deze lezingen is de juiste reden leren begrijpen in situaties waarbij je altijd een gevoel had wat het beste was, maar nooit echt wist waarom dat het beste was.

Om elkaar in het team beter te kunnen begrijpen, hebben we een Management Drives test gemaakt. Uit deze tekst kwamen onze persoonlijke profielen en ons teamprofiel. Deze profielen laten zien wat onze drijfveren zijn, op wat voor manier iemand zou kunnen reageren in een normale- of stresssituatie, gebaseerd op karakter. Hierdoor kunnen we leren inschatten hoe de groep gaat handelen in bepaalde situaties en kunnen we bewust worden van onze eigen valkuilen en daar vervolgens aan gaan werken. Hopelijk worden we door deze bewustwording sterker als team, maar ook als persoon.

Tot nu toe vinden wij de Team Heiner Talents erg gaaf! In de afgelopen maanden hebben wij enorm veel geleerd, wij hadden niet verwacht zoveel te leren in een relatief korte tijd. Het is natuurlijk wel een hele omschakelingen, nu we elk weekend naar Lelystad op en neer moeten. Het is een intensief programma en dat kost veel tijd en energie. Gelukkig levert het ook heel veel energie op, doordat we het erg leuk vinden om zoveel te leren over de sport. In het begin was het voor iedereen natuurlijk erg wennen om met acht mannen en vrouwen samen op één boot te varen. Het samenwerken voegt een heel nieuw element toe, waaruit je ook een hoop leert over jezelf en je eigen drijfveren.

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight