TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_december (Talents ’18)

28 dec 2018

Het is alweer de laatste maand van 2018! Dat betekent natuurlijk Kerst en oud en nieuw, maar dat betekent ook dat de laatste trainingen van het jaar erop zitten. We hebben deze maand weer flinke stappen gezet in de boothandelingen en in het worden van een team!

De twee laatste weekenden van november zijn we gaan matchracen met Team Dutchwave. We hebben van hun kunnen afkijken hoe goede boothandeling het verschil kan maken. Onze focus lag dus voor de eerste training van december op het sneller vol krijgen van de spinaker bij de bovenboei en het aan de wind varen naast de onderboei. Om dit te bereiken was het zaak dat we eerder zouden beginnen met de drop beginnend bij het hijsen van de fok. Zeker bij veel wind kan de fok vroeg omhoog zonder dat het de spinaker wezenlijk beïnvloedt. Bij de bovenboei is het vooral mooi om te zien hoe snel de spinaker vol kan komen te staan als we op het juiste moment de spinakerboom squaren en de schootkant vieren. Soms lukt het om de spinaker in één bootlengte te hebben staan! Er is dus veel vooruitgang geboekt op dit gebied.

We hebben het gevoel dat de boothandeling steeds vaker zo gaat zoals we denken dat het hoort te gaan. We zijn er nog niet, maar daarom willen we steeds vaker de focus verleggen naar het trainen van wedstrijdspecifieke onderdelen of bootsnelheid, daarom hebben we in het tweede weekend van december de focus gelegd op het varen van langere rakken op snelheid. Dit konden we helaas alleen op zondag doen, omdat het op zaterdag te veel wind was om te kunnen trainen. In de ochtend hebben we kunnen focussen op lange rakken en aan het einde van de middag hebben we tegen Team Dutchwave line-ups geoefend. Hier werd pijnlijk duidelijk dat we nog veel te oefenen hebben in boot tegen boot situaties. Gelukkig weten we nu wel waar we aan moeten werken voordat de wedstrijden in april weer beginnen.

In het derde weekend van december hebben we een basis gelegd om onszelf te verbeteren in de boot tegen boot situaties. Dit weekend was het vrij koud en wederom hadden we goede wind om mee te trainen. In de week ervoor lagen we al vanaf de starts achter, hier konden we dus nog veel verbeteren. Daarom zijn we begonnen met lay-lines en time on distance te trainen. Een ander punt waar we op gingen trainen was acceleratie uit de tacks. Dit hebben we verbeterd door te zorgen dat de fok op het juiste moment losgelaten en gelijk met het grootzeil afgetrimd kon worden. We hebben nu een punt bereikt waar we tevreden mee zijn om de fok los te gooien, waardoor de acceleratie van de boot beter gaat. In de middag hebben we de focus gelegd op het verbeteren van de lay-lines en het schatten van time on distance. We maken stappen om op ons geschatte moment op de lijn te komen! Soms zijn we een paar seconden te vroeg en soms te laat, maar we komen steeds dichter bij de lijn op het startschot! Die trend zetten we graag door in het nieuwe jaar. De laatste trainingszondag van het jaar ging door de kou, mist, gladde dek en de sneeuw helaas niet door. In plaats daarvan was het tijd voor een sneeuwballengevecht!

Voor ons zit dit kalenderjaar er ook bijna weer op. In 2019 wacht ons een mooi avontuur in Engeland. In de winter zullen we veel met de theorie achter het zeilen bezig zijn en uiteraard ook met het bootonderhoud. Kortom veel leuk werk om niet stil te hoeven zitten!
Wij wensen iedereen een goede jaarwisseling!

Door: Hilde de Haas en Thomas Roggekamp

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight