TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_april (Talents ’18)

17 apr 2018

Volgende weekend is ons eerste wedstrijd: de van Uden Reco Stellendam Regatta. De afgelopen weken stonden in het teken van het klaarmaken voor onze eerste wedstrijd.

De afgelopen periode was omschakelen, van wintermodus naar zeilmodus. We zijn weer veel op het water! De afgelopen trainingsweekenden stonden in het teken van het klaarmaken voor het wedstrijdseizoen, meer oefenen en shorthanded trainen. Zo hebben we de afgelopen weekenden geoefend met starten, hebben we veel wedstrijdjes gevaren. We hebben zelfs een keer met 4 boten op de start geoefend (samen met de ‘16 Talents en Team Dutch Wave). We hebben er zin in om te laten zien wat we waard zijn op een startlijn met twintig boten i.p.v. de vier boten waarmee we tot nu toe mee op een startlijn hebben gelegen.

De laatste paar weekenden lag de focus op starten en wat hiervoor moet gebeuren. De meesten van ons team komen uit kleinere boten; en we kwamen erachter dat leren starten als een team en met een grote boot makkelijker leek dan dat het in werkelijkheid was. De belangrijkste punten die naar voren kwamen waren de communicatie en structuur. Vanaf nu gebruiken we ook een lijstje om af te vinken wat we nog voor de start moeten checken, zodat we weten waar we willen starten. Het wil nog vaker niet dan wel lukken om op het startschot op de juiste plek met snelheid te starten, maar door het oefenen van de afgelopen trainingen komen we steeds dichter bij de lijn.

Naast starten hebben we ook de nadruk gelegd op het sturen met gewicht. Door de rompvorm te gebruiken om het schip te sturen hoeven we minder roeruitslag te geven, waardoor de boot minder afremt. Daarbij komt dat er tijdens een manoeuvre een mooie pomp gemaakt kan worden om het snelheidsverlies te beperken. Omdat het de afgelopen weekenden niet hard heeft gewaaid is het effect van sturen met gewicht duidelijk waarneembaar.

Het weekend van de Van Uden Reco Stellendam Regatta zit er aan te komen en dat betekent dat we eindelijk in een echte race situatie kunnen toepassen wat we de afgelopen maanden hebben geleerd. De focus voor de komende wedstrijden ligt vooral op het leren en het uitvoeren van een vooraf gemaakt plan. Maar voordat we de eerste wedstrijd kunnen varen moest de boot nog klaargemaakt worden voor de eerste wedstrijd en over gevaren worden naar Stellendam. Afgelopen weekend hebben 7 Talents de boot zelfstandig omgevaren via IJmuiden naar Stellendam.

Volgend weekend staat de Van Uden Reco Regatta op het programma, het weekend erna de 50 mijls Race en daarna de North Sea Regatta.

Door: Thomas Roggekamp en Pim Praat

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight