TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_april (Talents ’16)

01 mei 2018

We zijn begonnen! Na een winter met veel trainingen en weinig wedstrijden is afgelopen maand het wedstrijdseizoen echt begonnen. Hoog tijd om het (in ons eentje) rondjes varen op de Noordzee om te zetten in wedstrijdjes met de oude bekende goede zenuwen. Doelen voor deze maand waren voornamelijk: tactisch sterker worden en beter worden in starten.

Tijdens het eerste weekend van de maand april hebben we veel trainingsuren gemaakt in Lelystad waarbij we een vol weekend met maar liefst vier boten korte wedstrijdjes hebben gevaren. Een goede voorbereiding op de Van Uden Reco en een perfecte manier om onze doelen te bereiken! De overtocht naar Stellendam wilden wij als nachttraining doen maar is helaas niet door gegaan omdat er nog het een en ander geklust moest worden. Erg jammer dat er niet getraind kon worden maar we hebben maar weer eens geleerd dat klussen toch vaak langer duurt dan je van tevoren denkt en iets later lag de boot in prima staat in Stellendam.

De Van Uden Reco was een voorbereiding op onze prestatie evenementen (NSR en Breskens). Het was een evenement met moeilijke weersomstandigheden waar we tactisch veel hebben geleerd. Erg waardevol daarbij was dat onze coach Klaartje Zuiderbaan mee was met een rib en tussen de wedstrijden door input kon geven. Ook was dit evenement een bijzonder moment voor ons, omdat wij voor het eerst onze nieuwe zeilen mochten testen!

Wat betreft het starten, vorig jaar hebben wij in één jaar onwijs veel stappen gemaakt in een goede approach vinden met de juiste time on distance (de afstand en tijd die het kost om bij de startlijn te komen). Na veel oefenen kwamen we vaak prima weg met de volgende approach:  over stuurboord aan komen varen, een gaatje zoeken in de vloot en dan zorgen dat we op het juiste moment snelheid maakten en op het startsignaal over de lijn gingen. De grote ‘maar’ hieraan was dat we erg afhankelijk waren van hoe de rest van de vloot erbij lag. Als er geen gaatje was op de plek waar wij wilden werd het al erg lastig. Zeker met het vooruitzicht op de WK, waar waarschijnlijk veel boten er al vroeg liggen en er geen tijd is om nog laat een plekje te zoeken. Daarom zijn we ons gaan focussen op een andere manier van starten. Hierbij komen we aan over bakboord en gaan we op het juiste moment op de juiste plek liggen op de layline. De grote leerpunten hierin waren agressiever verdedigen en een betere time on distance ontwikkelen, wat naarmate we meer trainden veel verbeterde.

Tactisch gezien wilden we beter anticiperen zodat we ons al eerder goed konden positioneren ten op zichte van andere boten. Ook wilden we meer als heel team met de tactiek bezig zijn zodat mensen op andere posities ook beter kunnen anticiperen. Op die manier kan een voordekker door zelf mee te kijken al vroeg weten dat als de wind naar rechts draait er een grote kans is dat er een gybeset aan komt en zich daarop voorbereiden. Tijdens de trainingen ging het communiceren over de tactische beslissingen steeds beter.

Het laatste weekend van april stond vrij gepland voor het team, tijd om even op te laden voor de komende drukke periode. Een nachttraining en de NSR off- en inshores staan namelijk alweer voor de deur. Daarover meer in onze volgende monthly!

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight