TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_december 2017

29 dec 2017

Daar is ie dan: de eerste Talents Monthly! Vanaf nu duiken er iedere maand een paar Talents de pen in om te beschrijven wat er de afgelopen maand inhoudelijk is gebeurd. Deze maand beschrijven Rosalin en Arianne hoe het leerproces van de Team Heiner ’16 Talents is verlopen.

Het vertrouwde water van het IJsselmeer, veilig achter de dijk bij Team Heiner, heeft plaats gemaakt voor de wilde Noordzee. De thuisbasis van de MaxFun 35 is verplaatst naar Scheveningen. Uit de evaluaties van afgelopen jaar kwam naar voren dat we veel verloren in wedstrijden waar golven en stroming een rol speelden (oa. North Sea Regatta, Vuurschepenrace, Ronde om Noord Holland). Kortom, Scheveningen is de perfecte plek voor een volgende stap in ons leerproces.

Golven en veel wind hebben we gehad! Waar de IJspegelraces vaak niet door gingen vanwege te veel wind, hebben wij perfect kunnen oefenen met speed settings zowel up als downwind. Snelheid houden aan de wind en ervoor zogen dat de boot steeds opnieuw accelereerde na elke vernietigende golf was een uitdaging. Nadat de theorie was besproken, getest op zee en veel verschillende manieren van sturen en trimmen geprobeerd waren ging dat al stukken beter. In theorie lijkt het allemaal gemakkelijk, je stuurt op als je de golf op gaat, omdat de boot vertraagt en de schijnbare wind naar achteren draait en af als dus het tegenover gestelde gebeurt. We kwamen er echter achter dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan was. In het echt zaten er veel kleine golfjes op de grotere golven waardoor het niet gewoon op en af sturen was. Na vele dagen trainen lijken we de smaak te pakken te hebben. Spinnakeren met zo veel wind en golven was de eerste weekenden spannend maar het is gaaf om te zien hoe veel zekerder iedereen nu is en we de boot prima onder controle hebben.

Ook een grote uitdaging in Scheveningen is de juiste inschatting van laylines. De stroming zorgt voor een vertekend beeld als je op de ‘normale’ manier probeert de juiste lijn naar de boeien te vinden. Het trucje daarvoor wat we nu gebruiken gaat als volgt: het een na laatste rak over bakboord lees je de koers over de grond af, zodra je dan over stuurboord vaart kijk je naar de boei en als de koers richting de boei dezelfde is als die je eerder hebt afgelezen kom je zolang de wind en stroming niet te veel veranderd heel dicht bij de boei uit. Ook hebben we geleerd dat de timing van het insturen van de boot bij een gijp, op golven anders is dan op vlak water. Wat is de perfecte timing? Beleef het mee: je vaart down wind, de spinnaker staat als een huis zo hoog dreigend boven de boot. Je voelt de lijnen verder in je handen snijden, de spanning bouwt op, de boot versnelt, je glimlach wordt groter, er ontstaan twinkelingen in je ogen en je voelt hoe de boot wordt opgetild…. Je wil het uitschreeuwen van plezier en precies dan is het tijd om een gijp in te zetten. Door de snelheid van de boot is de druk in de spinnaker afgenomen waardoor dit het perfecte moment is om in te sturen!

Elk weekend heeft meteorologie op het programma gestaan. Het effect van de maritieme polaire lucht van de afgelopen weken over de relatief warme zee presenteerde zich steeds prachtig boven de kustlijn. Grote opgestapelde regenwolken of een dik wolkendek kleurde de lucht. De frisse en onstabiele lucht uit het westen resulteerde over het algemeen in een harde en vlagerige wind. Geweldig! Om het weer te bestuderen gebruikten de meeste Talents de stof van de meteorologie lezingen, gegeven bij Team Heiner, door meteoroloog Guus da Graca. Het boek ‘het weer in kaart’ van Henk Huizinga kon daarnaast niet ontbreken. Het gaat in op de basisprincipes van het weer en wat belangrijk is voor een wedstrijdzeiler. De combinatie van de lezing en het boek is een absolute aanrader om de basis van het weersysteem te snappen!

Aankomend weekend wordt het schuitje weer naar Lelystad gevaren waar ze tot eind februari zal zijn voor algemeen onderhoudt. De bedoeling is om de mast eraf te halen en haar weer klaar te stomen voor aankomend seizoen! We houden jullie graag op de hoogte via Facebook en Instagram. Prachtige dagen gewenst en een voortvarend 2018!

Tips
Trim: Boek North U. Trim – Bill Gladstone
Meteorologie: Boek Het weer in kaart- Henk Huizinga
Zilt magazine
Theorie lezing Team Heiner

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight