TeamHeiner

Nieuws

Talents Monthly_mei (Talents ’16)

10 jun 2018

Al zo lang als wij grote boten racen is de meimaand een achtbaan van races, drukke planningen, laatste voorbereidingen aan boot en team en deliveries. Na de seizoensopening met de Van Uden Reco, rolt het team rechtstreeks in de voorbereidingen voor het volgende evenement: de North Sea Regatta. Dit is het piek-evenement waarbij we willen presteren en alle stukjes van de puzzel samen moeten gaan komen. “Top 4 varen” luidt de ambitieuze doelstelling.

Wat heeft de maand gebracht?
De boot is vanuit Stellendam eerst terug gegaan naar Lelystad voor wat laatste voorbereidingen. Zo wordt elk schroefje, ieder lijntje, masttop tot kielbulb en ieder zeil nagekeken voor de Nederlands kampioenschappen twee weken later. Veiligheidsuitrusting, voedsel, water en diesel worden aan boord gestouwd waarna de boot voor twee weken naar Scheveningen vertrekt.

Het Nederlands Kampioenschap ORC bestaat uit twee lange afstandswedstrijden, de Vuurschepen Race van Scheveningen naar het Engelse Harwich (130NM) en twee dagen later vice versa maar met een grote omweg via het noorden (210NM). Op de heenweg is er weinig wind en dat is gunstig voor de Maxfun 35, die relatief snel vaart met deze condities. We komen moe maar tevreden als tweede van de 22 boten in de ORC2 over de lijn. De terugweg was taaier, het was close racing met een hoop boten. Vrijwel de hele weg hebben we andere in het zicht gehad, dit gaf een enorme drive om constant te blijven pushen. Helaas zakken we in het NK klassement als we op de terugweg een teleurstellende 10e plek moeten noteren. Een filmpje over de heenweg kan je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=Lo_139QcTJk&feature=youtu.be


Plaatje kaart met gevaren baan via de app YBraces

Als 6e overall beginnen we aan de uitdaging om in tijdens de North Sea Regatta inshores (drie dagen) een top 4 plek te bemachtigen. De concurrentie tijdens de korte baan wedstrijden is groot. Omdat dit jaar de Wereldkampioenschappen ORC in Scheveningen plaats vinden, gebruiken veel (buitenlandse) teams het evenement als laatste krachtmeting en om de locatie beter te leren kennen. Na de eerste dag klokken we redelijke resultaten, maar vergeleken met de concurrentie doen we het goed en staan we 3e overall. Helaas blijken we Saffier Nitro en een Deense boot de twee dagen daarna niet van ons af te kunnen houden en finishen we het evenement 5e overall. Niet het resultaat waarop we gehoopt hadden en een stevige debrief is nodig om te zien hoe en waar we moeten verbeteren. Uit de debrief komen een aantal punten naar voren. Allereerst moeten we onze start(routines) nog verder verbeteren en finetunen. Tijdens de starts hebben we te vaak last gehad van de vuile wind van andere boten, waardoor we veel tijd verloren hebben. De aandewindselijn houden en het vinden van vrij wind in de grote vloot zijn aandachtspunten voor de komende tijd.

Twee weken later staat de Almere Regatta op de planning. Het team staat te trappelen om de leerpunten van de North Sea Regatta in praktijk te brengen maar, op het starten na, gooit het beruchte en gevreesde fonteinkruid roet in het eten. Als een van de weinige boten met een zogenaamde T-bulbkiel pikt onze Maxfun het wier niet alleen sneller op dan andere boten, maar wikkelt het wier zich ook rond de kiel waardoor het er niet meer af gaat. Meerdere zwempartijen, sommige zelfs midden in de wedstrijd, zijn nodig om vaart te houden.

De “wiervanger” torpedokiel van de Maxfun 35 duidelijk te zien op de afbeelding.

Wat heeft de nieuwe maand in petto?
Tijd om na de drukke maanden gas terug te nemen? Zeker niet! Op het programma de komende weken staat als eerste een weekend trainen gevolgd door de Blue Water App regatta op thuiswater Lelystad gepland. De week er na varen we onze laatste lange afstandswedstrijd in aanloop naar de wereldkampioenschappen, de Ronde om Noord-Holland, een 110NM lange race van Muiden via Enkhuizen, Harlingen en Den Helder naar IJmuiden.

Alle voorbereidingen de komende maand staan in het teken van de WK die in juli in Scheveningen plaats vindt. Tijd om de laatste analyses op te maken, laatste details aan de boot te verbeteren en in de focus te komen in aanloop naar het evenement.

En natuurlijk is daar nog de finish van de Volvo Ocean Race aan het einde van de maand! Het spreekt voor zich dat de Talents daar absoluut present zijn om de boten te zien binnenkomen en te zien racen voor de Scheveningse kust.

Tot op het water!
Door: Lennard Bal en Rosalin Kuiper

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight