TeamHeiner

Nieuws

Roy Heiner teamcaptain Nederlands team in Star Sailors League Gold Cup

15 apr 2019

Lelystad, 15 april 2019 – Vandaag zijn in het Zwitserse Lausanne de eerste 21 teamcaptains gepresenteerd voor de Star Sailors League Gold Cup 2021. De SSL Gold Cup is een nieuw internationaal zeilevenement, dat vergelijkbaar is met het wereld kampioenschap voetbal: een landencompetitie met per land de beste nationale zeilers samengebracht in één nationaal team. De eerste editie van de SSL Gold Cup zal worden gehouden in Zwitserland, in september en oktober 2021.

Roy Heiner teamcaptain
Roy Heiner is gevraagd om het Nederlandse team aan te voeren als teamcaptain. “Ik vind het een nieuwe en spannende ontwikkeling, omdat het de eerste keer is dat in de sport die wij hebben, met wereldwijd meer dan 3.000 klassen, er nu een initiatief is dat onze beste zeilers en nieuwe talenten in 1 team laat zeilen om het wereldkampioenschap landenteams. Ik ben er trots op om namens Nederland een bijdrage te leveren om dit concept tot uitvoering te brengen.”, aldus Roy Heiner.

Landenteams
Alle 144 landen die bij World Sailing zijn aangesloten, kunnen door één team worden vertegenwoordigd; voorwaarde is dat alle teamleden inwoner zijn van dat land. Op dit moment zijn er 21 landen aangemeld voor de SSL Gold Cup. De verwachting is dat er in totaal ca 50 landenteams zullen mee doen. Ieder team mag uiteindelijk bestaan uit 11 zeilers. Vijf van hen worden geselecteerd op basis van hun SSL-ranking en vijf zeilers worden geselecteerd door de teamcaptain. De boot wordt tijdens de wedstrijden gevaren door 8 a 9 zeilers, mannen en/of vrouwen, met een limiet qua totaal bemanningsgewicht.

Sterke bezetting
De beste zeilers ter wereld zullen in de SSL Gold Cup strijden voor hun land. Tot nu toe zijn er veel wereldkampioenen en America’s Cup zeilers aangetrokken, plus meer dan 70 Olympische zeilers, onder wie 17 gouden medaille winnaars, 16 zilveren en 18 bronzen. Deze zeilers vormen de basis van hun nationale teams.

Boten en training
De teams zeilen allen in eenheidsklasse SSL47-boten, met een gefixeerde kiel. Deze boten zijn uitdagend voor de zeilers, maar tegelijkertijd ook spectaculair voor het publiek om naar te kijken. De SSL-organisatie stelt de vloot met SSL47-boten beschikbaar aan de teams vanuit het moderne trainingscentrum in Grandson, Zwitserland. Teams uit de opkomende zeilende naties krijgen meer trainingsdagen aangeboden dan teams uit de gevestigde zeilnaties (zoals Nederland). De gevestigde zeilnaties zijn beperkt tot 10 trainingsdagen per jaar in Zwitserland. Voor teams uit de opkomende zeilnaties kan dit oplopen tot 30 trainingsdagen per jaar. Deze regel is bedoeld om gelijke kansen te bieden aan alle zeilers om deel te nemen, ongeacht hun financiële middelen. De trainingen in Zwitserland op de SSL-47 boten beginnen eind 2019 zodra de eerste vier boten beschikbaar zijn. Ieder team mag daarnaast ook in eigen land op eigen boten trainen.

Het event format
Voor de SSL Gold Cup 2021 worden de wedstrijden gehouden in augustus en september 2021, met de finale rondes begin oktober 2021. Alle rondes in de knock-out, kwart en half finales bestaan uit zes wedstrijden en gaan steeds tussen vier boten. De eerste twee boten per ronde kwalificeren zich voor de volgende ronden. De finale tussen 4 boten bestaat uit 1 wedstrijd. Alle trainingen en het hoofdevenement worden live op internet uitgezonden en kunnen dus wereldwijd bekeken worden. Deze uitzendingen worden in maar liefst 27 talen uitgezonden.

Hoe verder?
Net als in de voorbereiding op het WK voetbal, wordt eerst een grote groep samengesteld van potentiële teamleden om te beginnen met het team formatieproces en boothandling training. Op 10 april 2021 moet het finale team bekend zijn. De SSL Gold Cup wordt iedere twee jaar gehouden. “Voor de eerste editie in 2021 ligt veel opbouwwerk voor de boeg en wij worden allemaal afgerekend op onze teamprestaties. Voor Nederland betekent dit: snel aan de slag!” besluit Heiner.

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight