TeamHeiner

Nieuws

“Kansen geven leidt tot ontwikkeling” (Roy Heiner)

08 mrt 2017

Jon D’Oliveira en Ernie Shaw gaven mij de kans om mijn passie vorm te geven. Met Jon mocht ik meezeilen als bemanning op zijn 505 open boot, van Ernie mocht ik zijn Lavranos 36 kielboot gebruiken als die maar altijd schoon was. Een transportbedrijf manager en eigenaar van een loodgietersbedrijf gaven mij de kans mijn passie door te ontwikkelen. Vijf jaar later nam ik het moeilijkste besluit, een ‘oh shit moment’, word ik een civiel ingenieur of volg ik mijn passie voor competitie op het water? Een moeilijk besluit dat uiteindelijk een droom omschreef, een doel had en een plan kende. Toch bleef het besluit om te doen zo moeilijk; het nam je weg uit je bekende en vertrouwde omgeving in Zuid Afrika, je vrienden, je familie, het weekendzeilen bij de jacht club, die lekkere pie & chips na het zeilen, de zondagavond film met de zeilers, de clubmanager die altijd zeurde dat we op moest ruimen. Dat ik die nog zou missen.

Toen het besluit eenmaal genomen was, ging het snel. Doen is leuk, uitdagingen aangaan, grenzen verleggen, doelen doen. Voor je het weet kijk je 20 jaar later naar 1.800 cv’s van jonge zeilers die mee willen doen met team ABN AMRO. Met de beste 20 per regio zeilen, de beste 2 selecteren. De Amerikanen hebben de grootste mond, de Engelsen de meeste ervaring in verschillende boten, de Australiërs en Nieuw-Zeelanders zijn het beste voorbereid, de Brazilianen het meest gepassioneerd maar altijd laat en de Nederlanders altijd op tijd. Allemaal mooie mensen, hunkerend naar de kans om een Volvo 70 om de wereld te varen. Maar veel voordekkers, mastmannen en hier en daar een trimmer. Onvoldoende om een boot zelfstandig de wereld rond te varen. Ze kregen nooit de kans de andere zeilposities te ervaren. Te sturen, te trimmen, te navigeren, tactiek en strategie te bepalen. Taken altijd opgeëist door de oudere meer ervaren zeilers. Een vicieuze cirkel.

Om hier wat aan te doen is de Team Heiner Pups in 2010 opgezet. Met Nicholas aan het stuur, jonge zeilers die zelf de boot zeilen. Zelf ontdekken, fouten maken, leren, uitvinden. Dat prille begin is gefinetuned tot een opleiding voor jonge zeilers tussen de 18 en 23 jaar. Zelf van voor tot achter, van boven tot onder, van inhoud tot veiligheid tot schipper(s) zijn. Zelf de zoektocht om de waarom vraag te kunnen beantwoorden. Begeleidt door ervaren zeilers om het proces efficiënter te laten verlopen in plaats van het wiel zelf uit te vinden. En als je een verschil wilt maken, waarom dan niet dat verschil zo groot mogelijk te maken en de Volvo Ocean Race dromen van de Talenten werkelijkheid te maken? Kansen niet ontnemen of beperken maar altijd bieden, de motor van ontwikkeling. Een proces dat niet anders is dan de uitdagingen van de Talenten op de arbeidsmarkt van heden. Elkaar helpen, daar wordt iedereen beter van.
Door: Roy Heiner

Actueel

 • Roy Heiner over leiderschap in ‘Zeilen’

  Lees meer
 • “Over de schouder van …”-Lennard Bal

  Lees meer
 • “Leren van nog meer wereldtoppers”- Arianne vd Loosdrecht

  Lees meer
 • “Prestatiedruk en stress” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • “Action Learning” (Mandy Mulder)

  Lees meer
 • Nieuwe lichting Team Heiner Talents geselecteerd

  Lees meer

Spotlight